Рецептата е от поредицата на Рик Стайн - От Венеция до Истанбул и е публикувана в сайта на BBC FOOD тук: Свински пържоли с орехи и смокини
Съставки:
6 големи дебели свински пържоли /ползвах вратни пържоли с кост/
1 ч. л. смляна канела
1 ч. л. прясно настъргано индийско орехче
100 г орехи , нарязани на ситно
2 супени лъжици зехтин
70 г масло , омекотено
125 мл бяло вино
16 сушени смокини , нарязани на ситно
125 мл пилешки бульон
1 супена лъжица едро нарязан плосък магданоз
сокът на 1 лимон
сол и прясно смлян черен пипер
Овкусете свинските пържоли със сол и черен пипер и нарежете месото с остър нож /направих шахматни прорези/.
В плитка форма за печене смесете канелата, индийското орехче и орехите. Добавете зехтина и разбъркайте сместа. Оваляйте котлетите в ядките, като вкарате трохите в месестата част.
Разтопете 40 г масло в голям тиган с незалепващо покритие и запържете котлетите два по два, като внимавате да не изгорите орехите. Това ще отнеме няколко минути от всяка страна. /Пекох моите пържоли на умерен огън по около 5-6 минути от страна/
Върнете всички котлети в тигана, покрийте с капак и гответе 10 минути на среден огън или докато се сварят. Прехвърлете свинските пържоли в затоплена чиния и покрийте с фолио, за да се затоплят. /Понеже приготвях вратни пържоли с кост, моите подредих в тава, добавих съвсем малко вино, покрих с фолио и сложих във фурната на средна скара на 200 градуса за 30-35 минути/
Деглазирайте тигана с бялото вино, продължете да готвите, докато обемът на течността намалее наполовина. Добавете нарязаните смокини и пилешкия бульон, подправете на вкус с малко сол и пипер. Разбийте останалото масло, магданоза и лимоновия сок (Внимание за лимона - някои сортове са доста кисели. Не слагайте цялото количество) и добавете към сместа. Разбъркайте и свалете от котлона.
Сервирайте свинските пържоли поляти със сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар