Рецептата е от книгата: The Hairy Bikers' Comfort Food и е публикувана в BBC FOOD тук: https://www.bbc.co.uk/…/recipes/chocolate_and_cherry_50877
А ето и съставките:
* 250 мл прясно мляко
* 75 г краве масло (+ 1 лъжица за намазване на тавата)
* 500 г бяло пшенично брашно
* 1равна ч.л. смесени подправки (канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче)
* 7 г суха мая
* 75 г светлокафява захар
* щипка сол
* 1 яйце
* олио за намсляване на ръцете и работната повърхност
Плънка:
* 100 г масло
* 50 мл кленов сироп
* 25 г тъмна кафява захар
* 1 ч.л. канела
* 1 равна ч.л. смесени подправки (канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче)
* щипка сол
* 100 г глазирани череши (кандирани череши, коктейлни мараскино)
* 100 г тъмен шоколад на копчета
За намазване преди печене:
* 1 яйце
* 2 с.л. тъмна кафява захар /Демарара/
За глазура /по желание/
* 200 г пудра захар
* 2 с.л. вряла вода
Застелете кръгла дълбока форма за кекс с размери 26–28 см или дълбока форма за печене с хартия за печене инамажете с масло.
Сложете млякото в тенджера и го затоплете. Свалете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте и оставете да се охлади.
Сложете брашното и миксът подправки (ако използвате) в голяма купа с маята, захарта и щипка сол. Направете кладенче в средата.
Разбийте яйцето в сместа от мляко и масло. Добавете сместа към брашното и разбъркайте, докато се смесят добре – ще получите лепкаво тесто.
Намаслете леко ръцете и работната повърхност, след което извадете тестото. Месете, докато спре да лепне и получите гладко, еластично тесто. Върнете тестото в купата и го покрийте с влажна кърпа. Оставете да втасва, докато удвои обема си – това ще отнеме около час и половина.
За пълнежа разбийте маслото с кленовия сироп /меда/, захарта, подправките и щипка сол, докато получите кремообразно масло с цвят на карамел.
Обърнете тестото и го разточете на правоъгълник с размери около 30x23cm Разпределете маслената смес върху тестото, след което поръсете с шоколадовите копчета и черешите срязани на две. Навийте стегнато, след което нарежете на 10-12 парчета.
Подредете кръгчетата с разреза надолу в дълбоката форма за торта. Намажете с яйце, след което оставете за още 30 минути да втасат. Загрейте фурната на 180C/или 160C с вентилатор . Намажете отново с яйце с четка и след това поръсете със захарта. Печете във фурната за 20–25 минути или докато станат наситено златисто-кафяви.
За глазура по желание постепенно добавете гореща вода към пудрата захар, за да направите глазура, която е достатъчно тънка, за да се излее, но няма да се разтича твърде много. Оставете кифличките да се охладят във формата, след което ги намажете с глазурата. Оставете да стегне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар