Рецептата е на Пенка Чолчева от книгата "601 изпитани готварски рецепти"
Прасковки
/от това количество получих 90 броя/
* 3 яйца (L размер)
* 300 г захар /увеличила съм захарта/
* 200 г свинска мас /по рецепта от книгата се правят с олио или масло/
* 200 г кисело мляко
* 10 г амонячна сода
* 1 ч.л. ванилова есенция
* около 800-850 г брашно
* червена и жълта сладкарска боя
* 400 г мармалад за слепване на прасковките /моят от ябълки и дюли/
* кристална захар за овалване
Содата разтваряме в киселото мляко.
Яйцата разбиваме с телена бъркалка заедно със захарта. Добавяме размекнатата свинска мас, киселото мляко и ванилията и разбиваме отново. На порции добавяме брашно и замесваме меко тесто. Покриваме и оставяме да почива 1 час.
Покриваме две тави с хартия за печене. С ръце оформяме топчета тесто колкото орех, притискаме леко с длани и подреждаме в тавите на разстояние едно от друго. Печем в загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, за около 10-12 минути, до съвсем леко потъмняване.
Изваждаме топчетата и оставяме да се охладят. Издълбаваме от гладката страна и пълним с мармалад.
Разтваряме в две купички с вода червена и жълта боя. Жълтата в 300 мл вода, а червена в по-малко вода - около 100 мл.
Слепените прасковки топваме цели за секунди в жълтата боя, а след това до средата в червената боя и още влажни овалваме в кристална захар.
Оставяме в сервизна чиния да се споят. Хубаво е да се направят ден, два преди консумация.
Увеличила съм захарта в рецептата със 100 грама. Използвала съм есенция ванилия.
Направих прасковките с мас, тъй като първоначално даже не видях, че в рецептата до мазнина в скоби е посочено олио или масло. Но тъй като с мас така или иначе съм правила, реших да заложа пак на нея.
Няма коментари:
Публикуване на коментар