петък, 3 октомври 2025 г.

Тутманик с газирана вода


Тестото може да се омеси и втаса в хлебопекарна, като продуктите за тестото се сложат в описания ред.

Нужна е тава за печене с диаметър 30 см.

За 4 порции тутманик:

120 мл газирана вода

120 мл олио

120 мл прясно мляко

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

20 г прясна мая

550 г брашно /при мен микс тип 650 + тип 500 поравно)


На намазване на корите и пълнеж:

250 г натрошено сирене

50 г краве масло

2-3 с.л. галета за поръсване


За тестото:

В купа се смесват леко затоплено прясно мляко, мая и захар и към сместа се добавят 2-3 с.л. от брашното. Разбърква се и се оставя сместа да втаса.
Последващо към втасалата мая се добавят и останалите продукти и се замесва меко маслено тесто. Разделя се на три еднакви части и тестото се покрива с домакинско фолио или кърпа и се оставя да втаса за около час.

Всяка топка от втасалото тесто се разтвочва леко върху намаслен плот с диаметъра на тавата.

Тавата се намазва с малко от разтопеното краве масло и се поръсва с галета. 

Поставя се първата кора, намазва се с масло и се поръсва с половината сирене. Следва втората кора, отново масло и останалото сирене. Най-отгоре се поставя третата кора, намазва се с масло, разрязва се на 4 триъгълника бюрекът и се поръсва с галета.

Оставя се да втаса за около 40 минути и се пече 30 минути на 180 градуса на средна скара.

Изважда се, оставя се за 10 минути в тавата, преди да се сервира.



2 коментара: