вторник, 19 април 2011 г.

Шоколадова торта



За блатовете:
5 белтъка
400 гр. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехови ядки
1 с.л. нишесте
1 с.л. брашно

За муса:
4 с.л. захар
100 мл вода
1 с.л. желатин
250 гр. черен шоколад
500 мл. сметана за разбиване
4 с.л. ликьор - айриш крийм (ползвах само уиски)

За езичетата:
3 белтъка
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. брашно
60 гр. разтопено масло
50 гр. черен шоколад

За украса:
50 гр. черен шоколад
1 ч.ч. захар ( за карамелени орнаменти)
Замразени или сезонни плодове по желание) - ползвах круша, касис и череши.



Белтъците за блатовете се разбиват с щипка сол, докато започнат да се образуват меки връхчета.. Добавя се захарта постепенно, при непрекъснато разбиване. Орехите се разбъркват с нишестето и брашното и се добавят към сместа, като леко се разбъркват с дървена лъжица. Върху хартия за печене се оформят 3 блата. Пекат се във фурна, загрята до 160 градуса около 40 мин. Захарта и водата за муса се слагат да заврат. Желатинът се накисва в 3 с.л. студена вода и след като набъбне се слага в горещия захарен сироп и отстраняваме от котлона. Шоколадът се разтопява в микровълновата за 2-3 мин., като се разбърква на всяка минута или на водна баня. Към него, при непрекъснато разбъркване се налива желатиновата смес. добавя се ликьора и ако сместа се сгъсти прекалено, се загрява за 1-2 мин на водна баня или в микровълновата фурна. Охлажда се добре. Разбива се сметаната на твърд сняг и 1/3 - та от нея се разбърква в шоколада. Добавя се и останалата сметана и се разбърква внимателно с лъжица. За езичетата - белтъците и захарта се разбиват с тел. Добавя се брашното, разбърква се и се сипва малко по малко маслото. Сместа се слага за 30 мин. в хладилника. После върху хартия за печене от нея се оформят фигурки по желание. Пекат се в загрята фурна на 200 гр - около 5 мин. След като изстинат се украсяват с шоколад. Тортата се сглобява, като се редуват блатове и шоколадов мус. Завършва се със слой мус. Оставя се да се стегне в хладилника за 4-5 часа. Захарта за карамела се стопява и върху намазано с олио алуминиево фолио се правят най-различни фигурки за украса. По желание могат да се потопят плодовете в карамел. Тортата се украсява с разтопения 50 гр. черен шоколад (който се шприцова през фунийка от хартия за печене), езичетата, карамелените орнаменти и плодовете. (Идеята за тортата е от списание " Меню").



Няма коментари:

Публикуване на коментар