четвъртък, 19 май 2011 г.

Пролетни хлебчета



1/2 кубче прясна мая
2 яйца (малка част от белтъка оставяме за намазване)
200 г кисело мляко
100 мл вода
100 мл прясно мляко
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
50 г разтопено масло
Брашно- около 600-700 г


1 връзка репички
1 връзка зелен лук
50 г масло



* Репичките и зеления лук нарязваме на ситно.

* Разтваряме маята в леко затопленото прясно мляко, заедно със захарта и солта и с добавени 2 с.л. брашно. Оставяме да втаса на топло.

* Пресяваме брашното в тава, правим кладенче и добавяме киселото мляко, яйцата, водата и разтопеното масло. Изсипваме втасалата мая и замесваме меко тесто. Оставяме да втаса на топло.

* Разделяме тестото на 3 части, всяка разточваме на квадратна кора, режем на ленти, около 20 см всяка, намазваме с масло, добавяме нарязани на ситно репички и лук, навиваме на рулца и нареждаме в намаслена тава. Оставяме да втасат на топло.

* Намазваме хлебчетата с леко разбит белтък и печем в загрята фурна 180-200 градуса, около 30 мин. При нужда покриваме с лист алуминиево фолио, за да не изгорят отгоре.


Няма коментари:

Публикуване на коментар