3 яйца ( 1 жълтък се оставя за намазване на питката + 1 ч.л. оцет), 400 мл гъст айрян, 150 мл прясно мляко, 1 кубче мая, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол, 60 г краве масло, 1 кг и 200 г брашно. За плънка: 300 г сирене, 60 г масло.
Маята разтваряме в леко затопленото мляко. Добавяме солта, захарта и 2-3 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме да втаса на топло. Пресяваме 1 кг от брашното в тава, правим кладенче и изсипваме втасалата мая. Добавяме айряна, яйцата и разтопеното масло и замесваме тесто. Оставяме да втаса на топло. Когато удвои обема си го премесваме отново, разделяме на три части и разточваме 3 листа с диаметър отговарящ на тавата в която ще го печем. Намасляваме тавата, слагаме първия лист, намазваме с масло и настъргваме половината сирене. Слагаме върху него втория лист, намазваме с масло и настъргваме останалото сирене. Поставяме третия лист отгоре. Нарязваме като торта, като в центъра трябва да остане кръгчето .
Всяко хващаме в края и насукваме в една посока.
Оставяме питката да втаса и когато е готова намазваме с разбит с малко оцет(1 ч.л.) жълтък. Печем в загрята фурна на 200 градуса около 30-40 мин. Изваждаме, напръскваме с вода и покриваме с кърпа за 10-15 мин.
Страхотно изглежда! И както обичам тестени неща, ще взема да я спретна скоро :)
ОтговорИзтриване