петък, 7 октомври 2011 г.

Питка Роза



Поява втори път за този месец - невероятно, но факт!:)) Поводът е питка Роза, която вчера видях в кулинарния албум на една приятелка във Фейсбук - Маргарита Попова и страшно много ме засърбяха ръцете да се опитам да я приготвя. Да, ама неее! Изобщо не се получи като нейната, но пък нали трябваше да опитам, че да мирясам! :))) Моите листенца се сляха, а трябваше да стоят разделени и да е разлистена като роза, когато се изпече, ама нъцки.:)
Естествено, това няма да ми е последен опит и ще има и други, но сега , така и така съм я направила, пък що да не ви я покажа!

Тестото си импровизирах като ползвах следните продукти:

1/2 кубче жива мая - 21 г
1 к.л. сол
1 ч.л. захар
150 мл прясно мляко
200 мл топла вода
100 г кисело мляко
50 мл олио, или 1/2 пакетче масло - около 60 г
600 г брашно + 50/100 г за разточване
1 жълтък за намазване на питката



Затопляме леко прясното мляко и разтваряме маята в него. Добавяме захарта и солта + 3 с.л. с връх брашно, разбъркваме добре, да стане на кашичка и оставяме да втаса на топло. Пресяваме останалото брашно в купа, правим кладенче по средата, изсипваме топлата вода, киселото мляко, олиото/маслото и вече втасалата мая и замесваме меко тесто. Тестото поставяме в купата, завиваме с кърпа и оставяме да втаса, докато удвои обема си.



Премесваме наново втасалото тесто, разделяме на 3 части и всяка една разточваме на кръг. Не е нужно да са много тънки кръговете, някъде 0,5 см. Изрязваме от разточеното тесто кръгчета с чаша. Намасляваме форма с диаметър 26 см. Слагаме едно топче, или фитил по средата и около него започваме да завиваме кръгчетата едно по едно, докато се образува роза и тавичката се запълни.  Оставяме питката да втаса на топло, докато изпълни тавичката и я намазваме с разбит жълтък с малко олио. Печем в загрята на 200 градуса фурна на средна скара, първите 10 мин само отдолу, след това намаляме фурната на 180 градуса и печем около 20 мин отгоре и отдолу едновременно. При нужда, за да не изгори питката покриваме с лист алуминиево фолио, без да притискаме.
Изваждаме питката още топла, топла и нападаме с мирудия, айрян, или лютеничка, по желание.:))))

 

Ами това е! Да ви е вкусно!:))))

7 коментара:

  1. Само че е станала прекрасна - истинска рора! Поздравления!

    Маргарита

    ОтговорИзтриване
  2. Идеална се е получила - едната такава пухкава и с изкусително красива коричка! Прелест просто. И съвсем си прилича на роза! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Как да не се е получила!!! Страхотна пита е това!!! Красота, истинска розичка, ама за хапване!:-)))
    Поздравления!
    Хубава вечер и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Как да не е станала! Невероятно красива е!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ти е хубава,пухкава и висока питката,Дари!
    Ще взаимствам идеята на оформлението-хареса ми!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Питката ти е същата кокона като блогчето!
    Брей че е красива лъсната и надута:)))
    Браво скъпа,радвам се,че започна серията от невероятни предложения!
    Питката наистина е уникална!С удоволствие ще я направя и аз:)
    Страхотни снимки,особено последната!Аха и ще се търкулне при мен:)))
    Прегръдки и хубав есенен уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  7. Питката се е получила страхотно. Много е ефектна и красива.
    Приятен неделен ден!!!

    ОтговорИзтриване