сряда, 21 март 2012 г.

Да си омесим козунак в хлебопекарната - Козунак с портокал и шоколад / Козунак с локум и сушени плодове



Миналата година фаворит ми беше Козунак с горчив шоколад и мараскинови череши

Днес, съвсем спонтанно приготвяйки козунак грабнах портокала и реших да го вмъкна в плънката. Добавих отново горчив шоколад и се получи един много вкусен и ароматен козунак. Може би нямаше да е зле резенчетата портокал да бяха престояли в ликьор, но понеже решението дойде спонтанно за следващия път ще променя някои неща.

Тестото за козунаците, които ще покажа днес е замесено в хлебопекарната. Няма някакви предварителни подготовки като: разбиване на яйца, активиране на мая или затопляне на мляко. Всичко се слага в контейнера, меси се на програма тесто - аз пуснах два пъти програмата: първо след като приключи месенето (20 мин.) я спрях и я пуснах отново за 1 час и 30 мин. Пекарната ми е Мулинекс с една бъркалка. Мисля че е от първите модели.

От това количество тесто излизат 2 козунака в продълговата кексова форма. Понеже имам само една, направих от половината тесто единия в продълговата кексова форма, а останалото тесто разделих на две и оформих две козуначета, които изпекох в еднократни малки правоъгълни форми.



Продукти за два козунака:

3 малки яйца или 2 големи
200 мл прясно мляко
70 г масло (стайна температура)
200 г захар
щипка сол
кората на един лимон ( по желание портокал)
2 ванилии
700 г брашно (+ 2-3 с.л. нужни при разточване)
1 кубче свежа мая (42 грама)

За пълнежа на първия козунак :

1 портокал ( + 2-3 с.л. пудра захар)
кората на един портокал нарязана на ситно
50 г тъмен шоколад

За пълнежа на втория козунак :

1 кутийка цветен локум
Сушени плодове на вкус - сложих: стафиди, ябълка, круша и слива
портокалови корички

За намазване:

1 разбит белтък
100 г захар



Приготвяне:

Продуктите се слагат в описания ред в контейнера на пекарната, като брашното е 600 г. , а маята най-отгоре се натрошава. Пекарната се включва на програма тесто (меси 20 мин), а останалото брашно се прибавя на малки части, докато се оформи хубава , гладка топка в средата, а по стените съдът остане чист ( при нужда, ако има полепнало тесто по стените, с помощта на дървена лъжица се избутва към тестото, за да поеме сместа). След като минат 20 мин. се спира и се пуска програмата отново, и този път се оставя докрай - 1 час и 30 мин.

След като програмата приключи, поръсваме брашно върху работния плот, където ще разточваме и изваждаме тестото. Омесваме за кратко с ръце, разделяме на две части.

Едната част разделяме на три, разточваме ленти (правоъгълници), върху тях подреждаме парченца портокал овалян в пудра захар, поръсваме с корички портокал и парченца тъмен шоколад и навиваме на руло/ насукваме и сплитаме на плитка. Козунакът слагаме в кексова форма покрита с хартия за печене. И след като удвои обема си намазваме с разбит белтък и поръсваме със захар на вкус. Печем в загрята фурна: 190 - 200 градуса (1 ниво над долния реотан), в продължение на 40 мин, като при нужда покриваме с лист фолио, за да не потъмнеят много. ( Аз ги пекох всички наведнъж)



За втория козунак процедирах по същия начин, като пълнежа е от нарязани на ситно сухи плодове и парченца локум.




36 коментара:

  1. Браво Даре! Идва ми да включа машината!

    ОтговорИзтриване
  2. оо каква зачервена захарна коричка!
    Страхотни са всичките, Даре и си чупвам от оня с локума, че го обожавам.

    ОтговорИзтриване
  3. Коконче, отказвам се вече да минавам оттук като ползваш тази вълшебна хлебопекарна;) Тамън да я забравя и ти излизаш с ново предложение, още по-вкусно от предното;)
    (шегувам се!) -пак искам хлебопекарна;)
    И козунак искам- от този;)))

    ОтговорИзтриване
  4. Малииии,не се издържа пред тези снимки-перфектни са!
    Идеята за портокала е чудесна,Дари!
    Хубав и усмихнат ден и честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са! Аз загризвам този с локума - за другите не знам:))

    ОтговорИзтриване
  6. Много изкусителни козуначени предложения!
    Не ми е идвало на ум да сложа портокал, а със сигурност много ще ми допадне.
    Благодаря за идеята :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, този с портокал и шоколад е толкова ароматен, че сигурно тази година и аз ще вмъкна в моя тези красоти:). Благодаря за рецептите! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Даре, и аз се присъединявам към феновете на козунакът! Тези снимки май ще ме накарат да започна преди великден с приготвянето им :) Откакто имам хлебопекарна и аз я ползвам май-повече по Великденските дни отколкото през другото време :) Сега като прочетох как си процедирала ти с месенето в нея си открих една основна грешка и ще се коригирам тази година! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Преди две години и аз си взех пекарна с единствената цел- козунаците! Да,ама не успях да ги направя на конци. Нещо момента с мазнината ми се "опъва". В твоята рецепта, маслото директно в сместта ли го слагаш?
    Иначе козуначетата ти са прелестни. Представям си как ухаят и миришат. Ще ме заплениш и амбицираш отново да пробвам.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви момичета! :)

    ninfil, да, маслото го слагам директно в сместа, дори не го разтопих, а го сложих размекнато, но цяло. При двете бъркания на пекарната по 20 мин се получава хубаво, гладко тесто, а и на ръка, едва ли някой ще го меси толкова време. :) Преди ми доставяше голямо удоволствие да меся, но откакто имам пекарна, предпочитам да използвам времето за друго ;)
    Иначе за конците, при мен се получават при сплитането на козунака, когато хубаво усуча фитилите.
    В случая на снимките, козуначетата ги рязах горещи и се вижда. Нямах търпение да ги опитам. :) Ако дръпнеш иначе с пръсти козунака се накъсва на дълги конци. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Дари, освен че изглеждат възхитително, ароматите и добавките ти са страхотни!
    И аз мога да потвърдя - поздравления за майсторското изпълнение!
    Голяма прегръдка за теб, усмихната и щастлива пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Кокона,
    маркирах те в акцията “Show me your Coffeetable". Повече информация за това има тук http://vale-cooking-and-fun.blogspot.de/2012/03/anna-hat-gesagt-show-me-your.html
    Поздрави и приятен ден
    Валентина

    ОтговорИзтриване
  13. Коконка,Ей ще взема да си купя машина, пусто няма къде да я сложа иии... ми се струва , че няма да има спиране с хлябовете, навсякъде прелестни и уханни хлябове, а сега и ти с този козунак,представям си го колко е вкусен, и аз слагам какво ли не - локум,орехи, корички, стафиди, сушени череши... но виж,шоколад не бях слагала и ми се струва супер твоята идея!!!!Пак погледнах снимките- страхотни са! Да заядеш от монитора!

    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Козуначето изглежда чудесно - локум, шоколад и сушени плодове. Изкуши ме. Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудни са , Даре! И аз откакто имам машина, хич не се моря на ръка:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Чуден козунак! И аз използвам моята пекарна за месене и втасване, резултата винаги е много добър :)
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Дари,виждам ти е дошла музата за козунаци-перфектни са!Дано стане и на конци с месенето на ръка.И тази година ще направя може би-бих пробвала дори и твоята рецепта.
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря на всички, че се отбивате тук и че ви харесват козуначетата :)
    Живе, ще стане и на ръка.:) Не съм месила все на машина, я! Меся от скоро :)
    Бети, вземи си, вземи си - голяма отмяна е:)
    Тя докато меси, ти ще четеш книжка ;)

    ОтговорИзтриване
  19. от вчера чета твоя блогер,намирам много прилика със себе си,взех те на следване ,желая ти много успех в живота.

    http://mazesinyemekleri.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  20. Пак съм аз ,мила направих усуканата ти баница ,тестото много ми хареса ,сложих в своя блогер,блгодаря ти .

    ОтговорИзтриване
  21. Коконче, .... козунака ти изглежда невероятно! Голямо майсторче си! Браво!
    Честита Цветница! Желая ти много цветни и щастливи почивни дни и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :* Мерси, миличка! Честити празници на патерици и на теб!:)

      Изтриване
  22. Здравейте, козунаците Ви изглеждат страхотно.И аз правя ,но при мен има един проблем,захарта отгоре потъмнява при печене или изчезва.Просто се стопява от жълтъка.Вие как се справяте с това:-))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Благодаря ви!:)
      Предполагам, че фурната Ви е по-силна. Ако не сте пробвали да ги покриете с фолио - опитайте. Пускате да се пекат на 180-190 градуса (зависи от силата на фурната), и когато достигнат нужния цвят отгоре слагате един лист фолио, без да притискате и печете до готовност. Аз проверявам с клечка забодена в козунака, дали е изпечен.:)
      Друго предположение, може би е количеството захар. Аз наистина слагам доста отгоре, понеже това е любимата част за хапване от козунака.

      Изтриване
  23. Определено,щте стане хубаво,не се бях сещала да сложа партокал. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  24. Козунаците изглеждат страхотно, поздравления!
    Тази година и аз ще правя в хлебопекарната /ще ги меся в нея/. Питането ми е колко горе-долу са сушените плодове за втората рецепта? Около 150-200 гр Ок ли е?
    И след като са сплетени, къде ги оставяме да увеличат обема си двоино? Трябва ли да се покрият с нещо?

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ти!

    За сушените плодове - малко съм сложила, понеже има и локум в козунака.
    Около 30 грама. Това е за един козунак в продълговата кексова форма с височина 7 см и дължина 30 см.
    Може да сложиш естествено и повече. Не биха попречили на втасването на козунака.

    За втасването - ако в стаята е топло, може да се оставят да втасват на стайна температура, като е хубаво да се намажат с олио, за да не изсъхва отгоре козунака и после да се пропука при печене. Също може да се покрият с кърпа.
    Друг вариант, който често прилагам е да ги сложа във фурната. Загрявам я на 50 градуса, слагам козуначетата намазани с олио да втасват вътре, като след като ги сложа спирам фурната. Достатъчно е топло. По-добре да се спре, за да не ги нагрее много и да не пресилваме нещата.
    По наблюдения така ми се получават най-добре, ако искам по-скоро да втасат.
    На стайна температура също втасват добре, но се иска повече време и търпение.
    В другите рецепти за козунаци в блога има и снимки на втасали козунаци във фурната.

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте! Рецептата изглежда лесна и много искам да я пробвам. За съжаление не разполагам с жива мая /не живея в България и тук няма такава/ и бих Ви помолила за съвет, какво количетсво суха мая да използвам?

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте! :)
    Може да използвате суха мая. 7 грама суха мая е за 500 г брашно. В случая 10 грама суха мая ще е достатъчно за козунака.
    Успех с направата на козунаците :)

    ОтговорИзтриване
  28. благодаря за подробната рецепта !!! Днес ги направих и станаха супер козунаци

    ОтговорИзтриване
  29. И аз благодаря за доверието. Радвам се, че са се харесали. :)
    Това е една от най-харесваните ми рецепти от приятели, въпреки че през годините съм споделяла доста по-различни, тази си остава фаворит сред близките ми, които са правили козунаци по нея.

    ОтговорИзтриване