петък, 2 март 2012 г.

Торта Матерхорн / Matterhorn cake



От около година ме е осенила идея да направя торта по любим коктейл, който за пръв път опитах работейки като барман 2001 г, и ако преди не срещах рецепта в интернет (търсих да видя, дали няма) , то тия дни видях, че вече се предлага торта Матерхорн в чужбина ( а може и преди да съм пропуснала), но рецепта така и не открих.:) Ако някой намери, моля да сподели! :)


Импровизирах си една, първоначално естествено идеите бяха съвсем различни - знаете, в последствие се получи нещо коренно различно от началната идея, но въпреки всичко ще споделя резултата.
Лека торта, не много сладка, но е точно по мой вкус.:)
Обичам да правя торти, но рядко ги хапвам - обикновено опитвам и след като ми дойде в повече захарта, от сладост я оставям. Обаче, ако преобладава тъмен шоколад и се използва по-малко захар, това е моята торта.:)
Първоначално имах идеи именно за такава торта, в последствие се получи точно обратното. И все пак - харесвам си я, а който иска да експериментира с коктейла, може да си направи различна ;)



Съставките на коктейла са - Бейлис, Калуа и Бананов ликьор, сервира се на пластове с много лед:) Аз лично си го разбърквам и го обожавам сервиран в голяма конячна чаша с много лед. :)

Ето и моя вариант:

За блата:
6 яйца (престояли около 2 часа на стайна температура)
180 г захар
2 ванилии
150 г брашно
60 г тъмно какао
30 г масло

Включваме фурната да загрява на 180 градуса без вентилатор.
Покриваме с хартия за печене тавичка с откопчаващо се дъно с диаметър 26 см. , и намасляваме хартията и стените на формата.

Слагаме в купа яйцата, захарта и ванилиите и разбиваме с миксер на най-висока степен, докато захарта се разтвори добре. Добавяме на малки порции пресятото брашно и какаото, и на финала разтопеното масло, но не горещо.

Изсипваме сместа в тавичката, разпределяме добре и слагаме да се пече, за около 40 мин. или докато клечка забодена в центъра на блата не излезе суха.
Изваждаме готовия блат и оставяме напълно да се охлади върху решетка. След като е готов го разрязваме на две.




 Хм... при моя са останали частици брашно. :)

Калуа крем:

100 мл сладкарска сметана
100 г Milka Noisette шоколад
300 мл прясно мляко
1 крем Йотис ванилия
1 к.л. ситно смляно ароматно кафе - арабика
1 с.л. какао
1 пакетче ванилена захар
30 мл Калуа

Крем Йотис разбиваме заедно с прясното мляко с миксер за 2 мин.
Шоколадът се разтопява в купа на водна баня и след като е готов към него се добавя калуата,  сметаната, ванилията, кафето и какаото и се разбърква с лъжица, докато се получи хомогенна смес. Двата крема се смесват и се разбъркват добре.

За сиропиране на долния блат - 20 мл Калуа, 30 мл шварц кафе, или по-слабо еспресо.

Слагаме долната отрязана част на блата в сервизна чиния, сиропираме с кафето и калуата, нанасяме готовия крем и изравняваме добре. Оставяме в хладилник, докато приготвим следващия крем.

Бейлис крем

80 мл сладкарска сметана
50 мл кондензирано мляко с висока масленост
50 г бял шоколад Milka
1 крем Йотис
300 мл прясно мляко
50 мл бейлис
1 к.л. какао
1/2 пакетче желатин на д-р Йоткер

Разтваряме желатина в 30 мл студена вода и оставяме да набъбне.
Начупваме шоколада в купа и за кратко разтопяваме на водна баня. Добавяме бейлиса, какаото,  кондензираното мляко и сметаната и разбъркваме добре, докато се получи гладка маса.
Крем Йотис разбиваме с прясното мляко, за около 2 мин. и смесваме двата крема.
Загряваме желатина на водна баня, докато се разтопи, но не трябва да завира, а за съвсем кратко, около минута -  добавяме го в крема, разбъркваме добре и нанасяме върху Калуа крема. Разпределяме и заглаждаме добре.
Поставяме тортата отново в хладилника и приготвяме третия крем.

Бананов крем

200 г заквасена сметана
2 банана
100 г бял шоколад Milka
2 ванилии
1/2 пакетче желатин на д-р Йоткер

За сиропиране на горния блат - 30 мл бял ром

Разтваряме желатина в 30 мл студена вода и оставяме да набъбне.
Бананите нарязваме на малки кубчета, смесваме със заквасената сметана и ванилията и разтопен на водна баня бял шоколад.
Разтопяваме желатина на водна баня за около минута и го смесваме с крема. Разбъркваме добре и изсипваме сместа върху Бейлис крема. Разпределяме и изравняваме.

Отгоре поставяме втория блат, сиропираме с ром и оставяме тортата за 2 часа да стегне в хладилника.

Тортата украсяваме с 300 мл разбита сладкарска сметана и 100 г начупен тъмен шоколад.
Идеята за украсата видях в интеренет на предлаганата за продажба торта - Matterhorn cake, но реших да имитирам връх Матерхорн ;)

Ами, това е!
На четене виждате, че почти няма захар, и да знаете, че ако решите да опитате, може да не ви е много сладка! При нас се изядоха всички парченца, което рядко се случва при сладка торта след тежка вечеря :)
Който желае, може да вмъкне пудра захар в крема, или изцяло да импровизира с тортата. :)

И...
Честита Баба Марта на всички!
Много здраве и много късмет!:)







33 коментара:

  1. Еееееее Коконче,голям майстор си..Браво!Превъзходна и толкова изкусителна торта!Чудна!

    ОтговорИзтриване
  2. Дари, тортата е уникална има ли ликьорчета там съм!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Тортата е чудесна!Толкова добре са очертани пластовете...сочна и със сигурност много вкусна!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. оххх..направо е неустоима тази торта ...много красива и примамлива.
    Прегръдки мила и хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  5. Коконче, аз харесах това което предлагаш, като внеса само едно допълнение- захар;)
    Много обичам сладко и някак си не ми иде отвътре да ям несладко сладко;)
    Но снимките са чудесни и бих се възползвала от рецептата ти.
    Хубав уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Дареее, много сметанова и креместа торта!
    Как ми ляга на сърцето, да знаеш!
    А тук едни... капризи.. само шоколад, шоколад и пак шоколадова да е.

    Ти нова доза Бейлис ли ще правиш сега :))
    Дано някой ти помогне в търсенето.
    Поздрави и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, момичета! :*
    Мъхче, слагай смело захар, мен не ме гледай - аз съм странен модел :Р
    Пепи, не съм правила Бейлис, купих си за тортата :Р

    ОтговорИзтриване
  8. Чудна е, чудна!!! Точно по мой вкус! И аз не си падам по прекалено сладките и тежки торти. Хапвам, но по малко:) Браво, поздравления! Честит 3 март!

    ОтговорИзтриване
  9. Дари, много изкушения си приготвила -
    апетитни банички, свежарски "прасковки" и неустоима торта.
    Чудесна рецепта за разкош от сметана и шоколад с аромати -
    страхотна е, прекрасен разрез!
    Сърдечни поздрави и усмихнати мартенски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. С толкова много кремове!М-м-м-м!Трябва да пробвам всеки един,много ми допаднаха!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда божествено,тази торта.Със кондензирано мляко,бял шоколад че и със бананче.Благодаря за рецептата.Много ми хареса,като цяло :) Хубав ден ти желая,Дарина :)

    ОтговорИзтриване
  12. Даваш ли си сметка, че си сътворила уникална торта!
    Браво, Кокона,продължавай да експериментираш!
    Слънце и усмивки през новата седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Даре,само за мене е....обичам тортички....Твоята е неустоима!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Щом е умерено сладка брой ме и мен!Никак не понасям,а и не правя десерти,от които със зор ще изям едно парче.
    Много ми харесва твоята, Даре,с ликьорите и рома ще е супер ароматна,сочна,а с толкова много крем и плодове.....перфектна за моите критерии!
    Честита Баба Марта и 3-ти март/малко окъснявам,ама.../!

    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  15. За мое съжаление, не съм опитвала този коктейл, но ще се оглеждам за него по заведенията. Много съм заинтригувана!
    А тортата, е истински шедьовър! Сигурна съм, че вкусът е прекрасен, съдейки по съставките. Толкова много труд е вложен в нея. Много би ми се искало да я направя някой път. И ако имам достатъчно време, със сигурност ще я направя.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Даре,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
  17. Хеййййй.... Коконче, честит 8 март! Желая ти един невероятно красив празник! Бъди заобиколена с много любов и обич!!! Бъди много силна и щастлива жена!!!
    Невероятна тортичка си направила! Изглежда вълшебно!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  18. леле влюбих се от пръв поглед,невероятна торта,мечта
    поздравления получила се е разкошна торта,обожавам банани,обожавам бейлис и с ръка на сърцето казвам,че това е моята торта
    жалко,че няма да я пробвам :((
    честит 8-ми март (с малко закъснение,но от сърце) Коконче
    много любов и късмет

    ОтговорИзтриване
  19. Шеметно красива и много вкусна торта! Поздравления за избора и благодаря за представянето, на мен ми е много полезно това подробно описание :)

    ОтговорИзтриване
  20. Много креместа торта, супер! Трябва да се пробва :). Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване