вторник, 5 юни 2012 г.

Зеленчуков пай



Нещо безмесно да представя в блога си. Не е типично за мен, но всяко правило си има изключения. :)))

Зеленчуков пай

Гювеч с диаметър 26 см и височина 6,5 см

Продукти:

1,5 кг картофи
300 мл готварска сметана
60 г масло
сол, черен пипер

1 патладжан
2 малки тиквички (около 400 г)
брашно за пържене на патладжана и тиквичките
олио
сол
1/2 връзка копър
200 г краве сирене

2 моркова
200 г гъби
1 връзка лук
100 мл олио/зехтин
сол, черен пипер на вкус, щипка чубрица



Начин на приготвяне:

Картофите се измиват с кората и се сваряват цели. Обелват се, слагат се в дълбока купа, добавя се сол на вкус (добавям 1 ч.л.), черен пипер,  масло и сметана и се намачкват с преса.

Патладжанът и тиквичките се режат на кръгчета, посоляват се, овалват се в брашно и се изпържват в сгорещено олио.
Обикновено патладжана се посолява и отцежда от горчивия сок, но аз рядко го правя - не ми горчи.

Морковите, гъбите и лукът се нарязват на по-едро и се изпържват в олиото/зехтина. Подправят се с щипка чубрица, сол и черен пипер на вкус.

Сглобяване:

На дъното на гювеча нареждаме кръгчетата патладжан, а върху тях нареждаме тиквичките. Поръсваме с нарязания на ситно копър и добавяме отгоре натрошеното сирене. Слагаме половината от картофеното пюре и разпределяме добре.
Върху него слагаме плънката с морковите, гъбите и лука.
Върху нея разпределяме останалата част от картофеното пюре и с вилица издърпваме връхчета.

Ястието слагаме в студена фурна, включваме на 200 градуса и печем, докато картофеното пюре придобие златиста коричка.

Сервираме топло, с цедено мляко, млечен сос или заквасена сметана, а може и така - натурално.

Да ви е вкусно!

PS: Пропуснала съм продукт и се коригирам. :)

17 коментара:

  1. Коконче,време е за зеленчукове рецепти-много вкусно изглежда твоята.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно ястие!Чудно подредено и сервирано!
    Сигурна съм ,че е и много вкусно!
    Много ми хареса идеята!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен пай ! И снимките чудесни ,особенно тази с камъните :) ...направо ми грабна сърцето !
    Чаооо ! Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно,много вкусно и красиво поднесено,Дари!Хич не ми пречи,че е постно,супер е!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни снимки!!! Няколко пъти ги разглеждам! :) Паят е голяма вкусотия, дори и без месо, е много апетитен, аз обожавам такива рецепти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен пай си направила!
    И поднасянето е чудесно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Голяма вкусотийка изглежда този пай!
    И е много фотогеничен :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно , несъмнено:)

    ОтговорИзтриване
  9. Незнам дали ти е присъщо, но на мен ми приляга идеално;)Обичам зеленчуковите изкушения и това също вече го обичам, без да съм опитала;)

    ОтговорИзтриване
  10. Браво! Не само вкусно, но и много добре изглеждащо. Особено ми хареса поднасянето и камъните наоколо.

    Усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  11. Разкошен е! Пък и да се похапва в такава обстановка е истинско удоволствие - направо се виждам седнала на това пънче да си похапвам сладко, а птичките пеят... Ама да не се отплесвам в блянове :)
    Много хубава рецепта, Дари!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ви благодаря:)
    Камъните всъщност са дувар (ограда, стена, зид), а пънчето е на черница:) Ползваме го да си слагаме прибори и тави, които са ни нужни при употреба на барбекюто ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Това е мой тип ястие - много, много ми допада!
    Изглежда красиво, вкусно и ароматно, както и другите ти нови предложения. Адмирации! Благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави и пожелания за слънчеви дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно изглежда, идва ми да се посегна и да си взема :)))

    ОтговорИзтриване
  15. Ако седна на сянка това дънерче под сянката, ще има да хапвам от този пай...

    ОтговорИзтриване