понеделник, 4 юни 2012 г.

Бананов кекс

Да намина за втори път днес и да предложа един лесен бананов кекс. :)



2 узрели банана
2 яйца (М размер)
180 г захар
100 мл олио
100 мл прясно мляко
1 бакпулвер
1 к.л. сода за хляб
4 ванилии
240 г брашно
50 г стафиди
2 ч.л. натурално какао

Единият банан се намачква с вилица или се пасира с преса. Добавят се яйцата, захарта, олиото и прясното мляко с добавената в него сода и всичко се разбърква добре. Ползвах голяма дървена лъжица – не съм ползвала миксер.
Смесват се брашното, бакпулверът и ванилиите. Добавят се на малки порции към сместа и се разбърква добре, докато се получи гъста смес. Добавя се вторият банан нарязан на кубчета и стафидите.
Половината смес се изсипва в продълговата форма за кекс покрита с хартия за печене. Поръсва се с какао и отгоре се добавя втората половина от сместа и отново се поръсва с какао.
Кексът се пече на 190 градуса, около 45-50 мин, като се проверява с клечка забодена в средата (аз пробождам странично), дали е готов. При нужда се покрива с лист алуминиево фолио, за да не изгори.
Какаото може да се добави направо в сместа, но може и без него. Въпрос на вкус.




7 коментара:

  1. Много ми харесват печива с банан :) ..ще си открадна рецептата ! Чудесен е станал ,Дари !

    ОтговорИзтриване
  2. Супер бърза закуска!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. СТрахотен е,Даре!Винаги съм харесвала аромата на банани в подобни печива,а и стават по-сочни!Като добавим и факта,че не е с масло,а с олио със сигурност е бил влажен,а това ми е много любимо!
    Бих си взела няколко парченца с охота!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ето какво ще правя утре, страхотен е! Обожавам бананови сладкиши!

    ОтговорИзтриване
  5. Стана супер! Благодаря за рецептата! Направих го с пълнозърнесто брашно и добавих канела.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Ивелина! Радвам се, че ви е харесал.
    И честит имен ден! :)

    ОтговорИзтриване