вторник, 9 октомври 2012 г.

Шоколадов сладкиш



2 ч.ч.брашно
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар

1 ч.ч. вода
1 малко бурканче сладко-аз ползвах от бели череши
1 бакпулвер
2 ванилии
какао по желание

Заливка - 200 г вишни-ползвах замразени
около 50 мл вода
2 с.л. пшенично нишесте разтворени в около 30 мл студена вода
захар на вкус
1 желатин

Вишните, водата и захарта се слагат в съд на котлона да заврат.След като заврат се изваждат, добавя се разтвореното нишесте и след като се сгъсти се отстранява от котлона. Вишните се връщат обратно в сместа. Желатинът се разтваря в 60 мл студена вода, след като набъбне се разтваря на водна баня за минута - две, като се бърка с лъжица, и след това се добавя при вишните.

Заливка 2 

100 г тъмен шоколад
2 с.л. мед
20 мл олио
50 мл сметана-сладкарска за разбиване

Всички съставки се смесват и загряват на котлона, като се бърка до получаване на хомогенна смес.

Крем - 1 кисело мляко - 3,6 процента масленост
100 г кокосови стърготини
1 желатин
100 г пудра захар

Желатинът се разтваря, както по-горе е описано и се смесват всички продукти.

За украса - 150 мл сладка сметана за разбиване


 

Приготвяне:

 
Блат:

 
Смесват се сухите съставки и после се разбъркват с лъжица с останалите
съставки. Сместа се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно (или покрита с хартия за печене) продълговата кексова форма. Пече се на 200 градуса, като се проверява с клечка за
готовност. След като блатът се охлади се разрязва на две. Облепя се същата
форма с фолио, слага се първият блат, отгоре се слагат вишните, като се
отделят няколко за украса. Следва кремът с кисело мляко, следващият блат
и сладкишът се оставя във фризера за 1 час. Охладеният сладкиш се изважда, обръща се в чиния, залива се с шоколадовата заливка и се украсява със сметаната и отделените вишни.


2 коментара:

  1. Ъх ъх....каква вкусотия само охххх направо запецнах на монитора.:))
    Невероятен сладкиш а тези твои снимки направооооо...
    Бягам че не се траеш вече:))))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване