вторник, 9 октомври 2012 г.

Ягодово-бисквитена торта


Тортата е за един рожден ден на свекърва ми.
Беше много лека и приятна бисквитена торта.


Необходими продукти:
2 големи пакета бисквити Закуска, 250 г масло, 500 мл сладка сметана за разбиване, 1 желатин, 1 кг ягоди, 200 г течен шоколад.



Начин на приготвяне:
Бисквитите се смилат в блендер и се разделят на две. (оставят се 3-4 с.л. за украса). Във всяка част се добавя по 125 грама масло и 100 грама течен шоколад.
Сметаната се разбива на твърд сняг и 5-6 супени лъжици се отделят за измазване на тортата.
Ягодите се измиват , подсушават се добре и се срязват на две.
Смесваме сметаната с 500 грама срязани ягоди.
Разтваряме един желатин в 30 г.студена вода и след като набъбне го разтваряме на водна баня до втечняването му, без да завира. Изсипваме го при сметаната и разбъркваме добре.
В подходяща чиния слагаме тортен ринг. Слагаме единия бисквитен блат и изравняваме добре. Изсипваме сметановата смес с ягоди. Изравняваме и слагаме тортата във фризер да стегне за 1 час. Изваждаме я и внимателно нанасяме втория бисквитен блат. Това е по-трудната част от цялата торта. Оставяме в хладилник да стегне добре, поне 2 часа. Изваждаме я, прокарваме остър нож от вътрешната страна близо до ринга , за да я отлепим, откопчаваме ринга и пристъпваме към украса. Намазваме цялата торта с отделената сметана. Странично поръсваме със смлени бисквити, а отгоре украсяваме с останалите 500 г ягоди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар