неделя, 2 декември 2012 г.

Солени кифлички с тесто от хлебопекарната



Подобни закуски опитах за първи път във фурните на плевенските закуски.
Закуска пълнена с лютеница, кисели краставици и шунка (или някакъв друг колбас). Бяха ми любими преди години, отдавна не съм купувала и не помня името им.
Мисля, че имаше подобни с лютеница и гъби.

Сетих се днес за тях и реших да импровизирам едни, естествено по лесния начин, като сложа тестото да се меси в хлебопекарната, докато аз си пия кафето.
За пълнеж сложих: кисели краставички, шпек салам, козе сирене и лютеница.
Излишно е да казвам, че станаха много вкусни.
Като недостатък отбелязвам, че са само 10 бройки. И да не е гладен човек, като опита от топлата закуска с пълнеж му се приисква да хапне и още една.:)




Рецептата:

150 мл айрян
120 мл вода
1 яйчен белтък
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
4 с.л. олио
550 г брашно (+ още за оформяне на кифличките)
1 пакетче суха мая 7 г - ползвах на д-р Йоткер (или 1/2 кубче прясна мая 21 г)

Плънка:
5-6 малки кисели краставички
100 г шпек (шунка, пушено филе)
50 г сирене (ползвах козе сирене)
100 г лютеница

За намазване:
1 жълтък разбит с олио или кисело мляко
маково семе за поръсване


Начин на приготвяне:

Продуктите се слагат в описания ред в контейнерчето на хлебопекарната. Ако ползвате прясна мая, то без да я разтваряте, просто я натрошете (накъсайте) най-отгоре.
Тестото се меси на програма тесто 1 час и 30 мин. В началото се наблюдава и при нужда се добавя по малко брашно, за да се оформи хубава гладка топка тесто.
Оставя се да се меси вътре и да втасва цяла програма.

Готовото тесто се изважда върху поръсен с брашно плот. Премесва се и се разделя на 10 части.
Продуктите за плънката се нарязват на кубчета.
Всяко топче тесто се разточва на правоъгълник като в единия край се правят разрези 3-4 см в тестото, а в другия край се слага от плънката и се добавя по 1 ч.л. лютеница (не е нужно да разнасяте лютеницата, при печене ще се разпредели добре). Навива се кифличката от страната на плънката към прорязаната част.
Кифличките се подреждат в тава покрита с хартия за печене на разстояние една от друга.
Оставят се да втасат на топло (аз ги слагам във фурната, която предварително съм загряла на най-слаба температура и в момента, в който сложа кифличките я изключвам и ги оставям да втасат вътре.Когато са удвоили обема си ги изваждам, включвам фурната на 220 градуса да загрее. )
Кифличките се намазват с разбития жълтък с олио или кисело мляко, поръсват се с маково семе и веднага се слагат във фурната.
Пекат се около 20 мин, като при нужда се покриват с лист алуминиево фолио, за да не изгорят.

Готовите кифлички се изваждат, при желание се напръскват с вода и покриват с кърпа, или само се покриват с кърпа за кратко, за около 5 мин. и после се нападат топлички.

Да ви е вкусно!:)


6 коментара:

  1. Коконче,не съм фен на хлебопекарните,но това няма да ме спре:) да приготвя прекрасните ти кифлички!Чудесни са,комплименти!

    ОтговорИзтриване
  2. Оооо,Дари,нова визия на блога ти,браво,харесва ми,много даже!
    А кифличките са вълшебни,толкова вкусни и пухкави!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много са вкусни, опитвала съм нещо подобно - рогчета ли се казваха, ама тези изглеждат още по-вкусни! Страхотни са! Прекрасна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Дари неустоими са ,много ми харесаха и вида им и рецептата!
    Май ще ме караш да ги правя и аз :)
    Прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни са станали кифличките!
    Апетитни и вкусни!
    Поздравления за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, много обичам кифлички. Особено със солена плънка. А скоро не съм правила.
    Твоите изглеждат неустоимо, Даре!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване