Меденки
* 2 яйца
* 1 ч.ч. захар
* 4 с.л. мед
* 1 ч.ч. захар
* 4 с.л. мед
* 1 ч.ч. олио
* 2 ч.л. хлебна сода (изгасена в 2 с.л. оцет)
* 2 ч.л. канела
* настъргана лимонова кора (този път не сложих)
* 2 ванилии
* брашно-колкото поеме - за средно меко тесто( да не лепне) Поема около 500 г.
* 2 ч.л. хлебна сода (изгасена в 2 с.л. оцет)
* 2 ч.л. канела
* настъргана лимонова кора (този път не сложих)
* 2 ванилии
* брашно-колкото поеме - за средно меко тесто( да не лепне) Поема около 500 г.
Всички продукти без брашното се смесват в купа и се разбъркват. Добавя се на малки порции брашно и се замесва тесто. Не трябва да става ронливо, а меко и нелепнещо тесто. Слага се в купа, покрива се със свежо фолио и се слага в хладилника поне за 30 мин.
Изрязвам с фигурки меденките и подреждам в тава постлана с хартия за печене. Пека на 180 градуса по 5 мин на тава, или съвсем лекично докато хванат тен. Дори не е нужно да покафеняват, защото после стават твърди, но имам и по-тъмни меденки и те не са толкова твърди.Така остават меки и не се налага после да ги чакам да омекват.
Меденките са украсени с марципан Варна и айсинг.
Марципан Варна
Правя го по рецепта на Мейче от няколко години. Сложих 60 г масло (82 % масленост), 120 мл вода, брашното е описано 120-150 г (сложих 130 г)
Водата и маслото се слагат в съд на котлона. Когато сместа заври, брашното се сипва наведнъж и енергично се разбърква с лъжица. Трябва да се получи топка тесто, която да се отлепва от стените на съда. Това става в рамките на 20-30 секунди.
Сместа изсипвам на плота и оставям да изстине.
След това, на това количество продукти обикновено добавям на малки порции 500 г пудра захар (фино смляна и пресята). Добавям по малко и меся с ръце, докато се образува еластично, нелепнещо тесто. Завивам тестото в прозрачно фолио и оставям за 30 мин в хладилник. Изваждам - разделям на части и оцветявам с боички.
Принципно се разточва върху пудра захар или пшенично нишесте, защото полепва и се къса, но в случая нямах нужда от нито едното.
Марципанът, който не се ползва трябва да е завит плътно със свежо фолио, за да не изсъхва.
Водата и маслото се слагат в съд на котлона. Когато сместа заври, брашното се сипва наведнъж и енергично се разбърква с лъжица. Трябва да се получи топка тесто, която да се отлепва от стените на съда. Това става в рамките на 20-30 секунди.
Сместа изсипвам на плота и оставям да изстине.
След това, на това количество продукти обикновено добавям на малки порции 500 г пудра захар (фино смляна и пресята). Добавям по малко и меся с ръце, докато се образува еластично, нелепнещо тесто. Завивам тестото в прозрачно фолио и оставям за 30 мин в хладилник. Изваждам - разделям на части и оцветявам с боички.
Принципно се разточва върху пудра захар или пшенично нишесте, защото полепва и се къса, но в случая нямах нужда от нито едното.
Марципанът, който не се ползва трябва да е завит плътно със свежо фолио, за да не изсъхва.
Марципанът разточвам върху хартия за печене и с формички изрязвам желаните фигурки. Поставям върхъ бисквитките и притискам. Като изсъхне залепва и не е нужно да се прилепва с нищо към бисквитките и меденките. По желания може да се добави под марципана айсинг, за да прилепнат по-добре.
Айсинг правя от 1 разбит белтък със 150 г пудра захар. Сместа изсипвам в навита фунийка от хартия за печене, изрязвам съвсем леко връхчето и рисувам върху меденките.
По желание айсинга може да се оцвети с боички.
Меденките и бисквитите с айсинг изсъхват за час, два и подреждам в кутии.
Какаови бисквити с марципан
Рецептата е на Дими. Миналата година правих кифличките и много ми харесаха, а сега реших да ги направя във форма на бисквитки и да ги украся с марципан и айсинг.
Всички снимки в тази публикация са правени вечерта и са доста тъмни, но така и не извадих сладките от кутиите да ги снимам на дневна светлина.
Рецептата за кифличките (бисквитите) може да видите тук: http://dimitranas.blogspot.com/2009/12/kakaokipferl.html
Локумки
1 ч.ч масло (мас)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. захар
500 г брашно
1 кутийка локум
пудра захар за поръсване
2 ванилии
Излизат около 50 локумки
Маслото се оставя да омекне на стайна температура. В купа се смесва маслото, киселото мляко с добавената сода в него. Добавя се захарта, разбърква се добре. На малки порции се добавя брашно и се замесва меко тесто.
Разделя се на 3-4 части. Всяка една се разточва в кръг, разрязва се като торта. В широката част на всяко парченце се слага малко резенче локум и се навива на кифличка.
Подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат в загрята на 180 г фурна до леко порозовяване.
Готовите локумки се поръсват обилно с пудра захар с добавена ванилия в нея.
И последно за сега:
Снежни топки
Снимката е от миналата година. Тази не ги заснех.
Рецептата я има тук: http://vkusenden.blogspot.com/2012/01/blog-post.html
Ако евентуално не се "засечем" - Весели празници, много усмивки и добро настроение на всички! Бъдете здрави и щастливи! :)
Голяма красота и невероятна коледна фиеста си приготвила .
ОтговорИзтриванеВсичко е направено с голям майсторлък и любов ,вижда се!
Весели празници и прегръдки от мен!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеДари,голямо сладкоправене си му ударила,браво!Фаворит са ми локумките,много ги обичам!С пожелание за незабравима и вълнуваща Коледа!
ОтговорИзтриванеВсичките са много красиви и елхичките и снежинките и мечетата, какаовите сладки са прелестни, пуричките ги обожавам! Невероятни са! Весели празници!
ОтговорИзтриванеМного неща и все красиви си направила, Коки!
ОтговорИзтриванеМного празнично настроение ще внесеш и чрез тях на трапезата ви :)
Весели празници :)
Много красиви би ск витки си направила! Особено ми допаднаха тези, с поръсения снежец от пудра захар!
ОтговорИзтриванеВесела и незабравима Коледа! Много уют и топлина, много радостни мигове!
Бъдете здрави!
Честита Коледа и весели празници!
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово, ДОРИ!
ОтговорИзтриванеНека да съумеем да запазим
магията на Коледната нощ
през цялата година,
за да бъдем по-добри,
да се обичаме повече
и да имаме силата
да сътворяваме
по едно малко чудо всеки ден –
една усмивка, едно добро дело,
един топъл жест.
Бъдете живи, здрави
и истински щастливи ти и семейството ти!
Честита Коледа,Дари!
ОтговорИзтриванеНа цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!
Впечатляваща коледна фиеста, Дари!
ОтговорИзтриванеМоите поздравления и пожелания за здраве и късмет, радост и благоденствие, много любов и сбъднати мечти.
Весели, вкусни и щастливи празници, Диана