събота, 22 декември 2012 г.

Подготовка за Коледа - меденки, какаови бисквити и локумки

Меденки



* 2 яйца
* 1 ч.ч. захар
* 4 с.л. мед
* 1 ч.ч. олио
* 2 ч.л. хлебна сода (изгасена в 2 с.л. оцет)
* 2 ч.л. канела
* настъргана лимонова кора (този път не сложих)
* 2 ванилии
* брашно-колкото поеме - за средно меко тесто( да не лепне) Поема около 500 г.





Всички продукти без брашното се смесват в купа и се разбъркват. Добавя се на малки порции брашно и се замесва тесто. Не трябва да става ронливо, а меко и нелепнещо тесто. Слага се в купа, покрива се със свежо фолио и се слага в хладилника поне за 30 мин.




Тестото разделям на части и разточвам всяка една с дебелина около 0,5 см.



Изрязвам с фигурки меденките и подреждам в тава постлана с хартия за печене. Пека на 180 градуса по 5 мин на тава, или съвсем лекично докато хванат тен. Дори не е нужно да покафеняват, защото после стават твърди, но имам и по-тъмни меденки и те не са толкова твърди.Така остават меки и не се налага после да ги чакам да омекват.


















Меденките са украсени с марципан Варна и айсинг.

Марципан Варна

Правя го по рецепта на Мейче от няколко години. Сложих 60 г масло (82 % масленост), 120 мл вода, брашното е описано 120-150 г (сложих 130 г)
Водата и маслото се слагат в съд на котлона. Когато сместа заври, брашното се сипва наведнъж и енергично се разбъркв
а с лъжица. Трябва да се получи топка тесто, която да се отлепва от стените на съда. Това става в рамките на 20-30 секунди.
Сместа изсипвам на плота и оставям да изстине.
След това, на това количество продукти обикновено добавям на малки порции 500 г пудра захар (фино смляна и пресята). Добавям по малко и меся с ръце, докато се образува еластично, нелепнещо тесто. Завивам тестото в прозрачно фолио и оставям за 30 мин в хладилник. Изваждам - разделям на части и оцветявам с боички.
Принципно се разточва върху пудра захар или пшенично нишесте, защото полепва и се къса, но в случая нямах нужда от нито едното.
Марципанът, който не се ползва трябва да е завит плътно със свежо фолио, за да не изсъхва.
Марципанът разточвам върху хартия за печене и с формички изрязвам желаните фигурки. Поставям върхъ бисквитките и притискам. Като изсъхне залепва и не е нужно да се прилепва с нищо към бисквитките и меденките. По желания може да се добави под марципана айсинг, за да прилепнат по-добре.
Айсинг правя от 1 разбит белтък със 150 г пудра захар. Сместа изсипвам в навита фунийка от хартия за печене, изрязвам съвсем леко връхчето и рисувам върху меденките.
По желание айсинга може да се оцвети с боички.
Меденките и бисквитите с айсинг изсъхват за час, два и подреждам в кутии. 



Какаови бисквити с марципан





Рецептата е на Дими. Миналата година правих кифличките и много ми харесаха, а сега реших да ги направя във форма на бисквитки и да ги украся с марципан и айсинг.
Всички снимки в тази публикация са правени вечерта и са доста тъмни, но така и не извадих сладките от кутиите да ги снимам на дневна светлина.




Рецептата за кифличките (бисквитите) може да видите тук: http://dimitranas.blogspot.com/2009/12/kakaokipferl.html



Локумки



1 ч.ч масло (мас)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. захар
500 г брашно
1 кутийка локум
пудра захар за поръсване
2 ванилии
Излизат около 50 локумки
Маслото се оставя да омекне на стайна температура. В купа се смесва маслото, киселото мляко с добавената сода в него. Добавя се захарта, разбърква се добре. На малки порции се добавя брашно и се замесва меко тесто.
Разделя се на 3-4 части. Всяка една се разточва в кръг, разрязва се като торта. В широката част на всяко парченце се слага малко резенче локум и се навива на кифличка.

Подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат в загрята на 180 г фурна до леко порозовяване.
Готовите локумки се поръсват обилно с пудра захар с добавена ванилия в нея. 

И последно за сега:

Снежни топки




Снимката е от миналата година. Тази не ги заснех.
Рецептата я има тук: http://vkusenden.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

Ако евентуално не се "засечем" - Весели празници, много усмивки и добро настроение на всички! Бъдете здрави и щастливи! :)



11 коментара:

  1. Голяма красота и невероятна коледна фиеста си приготвила .
    Всичко е направено с голям майсторлък и любов ,вижда се!
    Весели празници и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Дари,голямо сладкоправене си му ударила,браво!Фаворит са ми локумките,много ги обичам!С пожелание за незабравима и вълнуваща Коледа!

    ОтговорИзтриване
  5. Всичките са много красиви и елхичките и снежинките и мечетата, какаовите сладки са прелестни, пуричките ги обожавам! Невероятни са! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Много неща и все красиви си направила, Коки!
    Много празнично настроение ще внесеш и чрез тях на трапезата ви :)

    Весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиви би ск витки си направила! Особено ми допаднаха тези, с поръсения снежец от пудра захар!
    Весела и незабравима Коледа! Много уют и топлина, много радостни мигове!
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Коледа и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Рождество Христово, ДОРИ!
    Нека да съумеем да запазим
    магията на Коледната нощ
    през цялата година,
    за да бъдем по-добри,
    да се обичаме повече
    и да имаме силата
    да сътворяваме
    по едно малко чудо всеки ден –
    една усмивка, едно добро дело,
    един топъл жест.
    Бъдете живи, здрави
    и истински щастливи ти и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Коледа,Дари!
    На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!

    ОтговорИзтриване
  11. Впечатляваща коледна фиеста, Дари!
    Моите поздравления и пожелания за здраве и късмет, радост и благоденствие, много любов и сбъднати мечти.
    Весели, вкусни и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване