200 грама ягоди, по възможност – по-дребни
150 милилитра прясно мляко, най-добре пълномаслено
100 милилитра течна сметана (около 50% масленост)
3 жълтъка
85 грама захар, може и кафява
сърцевината на два лайма
Като начало, поставете подходяща кутия за съхранение (пластмасова, керамична или метална) във фризера.
Изсипете
половината ягоди в подходяща купа или блендер и ги смачкайте
равномерно. Добавете 10 грама от захарта (около 1 равна чаена лъжичка),
разбъркайте до пълното ѝ абсорбиране и оставете настрани.
В друг съд разбийте жълтъците с остатъка от захарта до пълното ѝ разтваряне и получаването на кремообразна смес.
В същото време, изсипете млякото и
сметаната в тенджерка и загрейте леко на котлона. Дръпнете, добавете
жълтъците и разбъркайте с дървена лъжица. Върнете обратно на слаб огън и
продължете да бъркате, докато сместа леко се сгъсти.
Махнете от котлона
и добавете ягодовото пюре, настърганата месеста част на лаймовете и
остатъка от ягодите.
Извадете кутията от фризера и я напълнете 3/4 от нея с получената
смес. Ако остане, разпределете в друг съд. Оставете леко да изстине в
хладилника, а след това прехвърлете във фризера, без да покривате
съдовете.
След 30 минути извадете,
разбъркайте добре и върнете обратно.
След още 30 минути направете същото
и повторете, докато сместа не е напълно замръзнала.
Можете да съхранявате сладоледа
няколко седмици във фризера. Извадете около 20 минути преди консумация,
за да се отпусне леко, и след това сервирайте.
Източник: Тук
Няма коментари:
Публикуване на коментар