Рецептата е от книжката на хлебопекарната. Моята е Мулинекс с една бъркалка, за хляб 700-900 г. Получават се страхотни мекици. Меси се на програма тесто - 1 час и 30 мин. Първите 20 мин. пекарната меси тестото, а в останалото време втасва.
Продукти:
330 мл вода
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
600 г брашно
2 и 1/2 с.л. захар
1 ч.л. мая
Продуктите се слагат в описания ред в хлебопекарната. Аз слагам по-малко брашно и при нужда добавям. Брашното в рецептата ми идва повече.
За начало може да сложите 450 г и при нужда да добавяте. На мен около 500 г брашно ми идват достатъчно.
Трябва да се получи меко, еластично и съвсем леко лепкаво по пръстите тесто. В никакъв случай твърдо! Трябва да поеме добре брашното, което сте добавили, да не е посипана топката тесто с брашно и самото тесто да остане меко и да не полепва по контейнерчето на хлебопекарната.
Забележете, че захарта се слага отгоре със сухата мая. Ако решите да ползвате жива мая ( около 21 г ), то разтворете я във водата, заедно с мазнината и солта направо в контейнерчето, но захарта отново добавете отгоре, след брашното.
В последно време правя мекиците само с жива мая ( от калъп и слагам по 10 г, защото според мен е по-силна от тази, която купувам от магазина), но доста дълго време ги правих със суха мая на Йоткер и се получаваха страхотни мекици.
Мекиците оформям с намаслени ръце. Късам си топче тесто директно от контейнерчето, разтеглям с пръсти и слагам мекицата да се пържи.
Мекиците се пържат в маслена баня. Хубаво е да има повече мазнина. Стават буквално за секунди.
Да ви е вкусно! :)
Бързи лесни и вкусни!
ОтговорИзтриванеФифи;-)
Много ни харедаха!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за рецептата! Мекичките станах супер :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са ви харесали :)
ОтговорИзтриванеa stava li testoto za base za pica?
ОтговорИзтриванеСтава, да. Тестото е от книжката към хлебопекарната и е основно тесто за пици и мекици.
ОтговорИзтриванеСъветвам ви да замените половината количество вода с прясно мляко. Получава се по-вкусно и мекичко тесто за пица.
Не стават ли сладки мекиците?Може ли да се намали захарта?
ОтговорИзтриванеМоже да се намали захарта наполовина, да.
ОтговорИзтриванеНе бих казала, че са сладки, но не са и солени. :)
Страхотни мекици .Тестото е вълшебно -ядеш и не можеш да спреш :)Различава се много това тесто от месеното на ръка ка че ли .Благодаря много за чудесната рецепта :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са ви харесали мекиците :)
ОтговорИзтриванеНа мен са ми любими.
Да, различава се тестото от месеното на ръка. Като се меси в машина се добавя по-малко брашно като количество, а ако се меси на ръка с това количество брашно ще полепва по ръцете.
Тестото става меко, еластично и мекиците стават страхотни на вкус.
Благодаря Кокона,станаха страхотни мекици,сега правя за втори път.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесват:)
ОтговорИзтриванеНаправих тестото и изглежда много добре. Мисля че ще е като ядеш и рече 😂😂😂
ОтговорИзтриванеЕвала, машаала,ашколсун-изпълних рецептата точно и се получи страхотно тесто.
ОтговорИзтриванеА браво! :D
ОтговорИзтриванеСТРАХОТНИ СА
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата! За пръв път правя мекици, станаха страхотни!
ОтговорИзтриванеАз с такова тесто правя пица и става чудесна :) Сега машината го бърка за мекички. Убедена съм, че ще станат страхотни!
ОтговорИзтриванеДа, и за пица е чудесно тестото :)
ОтговорИзтриванеДа ви е вкусно!
Благодаря за чудесната рецепта!За първи път правя мекици и ми се получиха чудесни,пухкави и много вкусни!Мно Мн съм доволна!
ОтговорИзтриванеПерфектно тесто!
ОтговорИзтриванеНевероятните мекици! По-хубави не бях яла-отвън хрупкави, отвътре пухкави :-)
ОтговорИзтриванеДа ви е вкусно :)
ОтговорИзтриванеА става ли да си замеся тестото от вечерта и да го оставя в хладилник
ОтговорИзтриванеСтава. Никакъв проблем. Даже не е нужно да се чака да втасва, а се замесва, слага се в торбичка намазана с олио и се поставя в хладилника. Може и няколко дни да се взима от тестото и да се пържат мекици. Аз даже не го чакам да се отпусне на стайна температура, а вадя, късам от него с намаслени ръце, разтеглям на мекица и пържа.
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта всичко е много точно и захарта не идва в повече :) Мекиците станаха много пухкави . Браво :)
ОтговорИзтриванеСупер! Да ви е вкусно :)
ОтговорИзтриванеА на коя програма пускате за мекичките?
ОтговорИзтриванеПрограма - тесто. Не е еднаква за всички хлебопекарни. Да пише програма за тесто (пици).
ОтговорИзтриванеНа предната ми хлебопекарна (Мулинекс с 1 бъркалка) беше програма 8 и беше 90 минути, а на сегашната (Тефал с една бъркалка) е 1 час и 7 минути - програма 9.
Установих, че дори само да забъркам тестото на която и да е програма за хляб, да го извадя и сложа в намаслена с олио торба и после да го оставя в хладилника поне за 1 ден (или нощ), след това цяла седмица може да си вадя и късам по малко тесто и да пържа мекици. Дори да е студено тестото, мекиците бухват много и стават много вкусни.
Тестото просто е вълшебно! Благодаря за рецептата!Мекиците станаха невероятни!Скоро ще пробвам и пица да направя и съм убедена, че ще е също толкова прекрасна! Сърдечно благодаря!
ОтговорИзтриванеСтрахотно! Много благодаря и аз за коментара и споделеното :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за рецептата Страхотни са
ОтговорИзтриванеРецептата е супер! Станаха разкошни мекици. Браво!
ОтговорИзтриванерецептата е объркана,няма никакъв ред
ОтговорИзтриванеЕдна и съща рецепта ли гледаме?!
ИзтриванеАз имам същата хлебопекарна и наистина стават страхотни мекички.
Реда е както в същата последователност, в която са изредени продуктите.
Ще опитам тази рецепта при първа възможност!
ОтговорИзтриванеСнимки и резултати ще кача тук
Gotvim-bg.com
Страхотни мекици. Браво! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЯвно е една и съща с тази на моята хлебопекарна :)
ОтговорИзтриванеВече съм с друга хлебопекарна, но продължавам да правя мекици по тази рецепта :)
Правя ги често,с 500 грама брашно,винаги са чудесни!Благодаря!
ОтговорИзтриване