събота, 27 април 2013 г.

Мекици с тесто от хлебопекарната




Рецептата е от книжката на хлебопекарната. Моята е Мулинекс с една бъркалка, за хляб 700-900 г. Получават се страхотни мекици. Меси се на програма тесто - 1 час и 30 мин. Първите 20 мин. пекарната меси тестото, а в останалото време втасва.

Продукти:

330 мл вода
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
600 г брашно
2 и 1/2 с.л. захар
1 ч.л. мая







Продуктите се слагат в описания ред в хлебопекарната. Аз слагам по-малко брашно и при нужда добавям. Брашното в рецептата ми идва повече.
За начало може да сложите 450 г и при нужда да добавяте. На мен около 500 г брашно ми идват достатъчно.
Трябва да се получи меко, еластично и съвсем леко лепкаво по пръстите тесто. В никакъв случай твърдо! Трябва да поеме добре брашното, което сте добавили, да не е посипана топката тесто с брашно и самото тесто да остане меко и да не полепва по контейнерчето на хлебопекарната.
Забележете, че захарта се слага отгоре със сухата мая. Ако решите да ползвате жива мая ( около 21 г ), то разтворете я във водата, заедно с мазнината и солта направо в контейнерчето, но захарта отново добавете отгоре, след брашното.
В последно време правя мекиците само с жива мая ( от калъп и слагам по 10 г, защото според мен е по-силна от тази, която купувам от магазина), но доста дълго време ги правих със суха мая на Йоткер и се получаваха страхотни мекици.
Мекиците оформям с намаслени ръце. Късам си топче тесто директно от контейнерчето, разтеглям с пръсти и слагам мекицата да се пържи.
Мекиците се пържат в маслена баня. Хубаво е да има повече мазнина. Стават буквално за секунди.
Да ви е вкусно! :)

39 коментара:

  1. Бързи лесни и вкусни!
    Фифи;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Много ни харедаха!

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря за рецептата! Мекичките станах супер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че са ви харесали :)

    ОтговорИзтриване
  5. a stava li testoto za base za pica?

    ОтговорИзтриване
  6. Става, да. Тестото е от книжката към хлебопекарната и е основно тесто за пици и мекици.
    Съветвам ви да замените половината количество вода с прясно мляко. Получава се по-вкусно и мекичко тесто за пица.

    ОтговорИзтриване
  7. Не стават ли сладки мекиците?Може ли да се намали захарта?

    ОтговорИзтриване
  8. Може да се намали захарта наполовина, да.
    Не бих казала, че са сладки, но не са и солени. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни мекици .Тестото е вълшебно -ядеш и не можеш да спреш :)Различава се много това тесто от месеното на ръка ка че ли .Благодаря много за чудесната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  10. Радвам се, че са ви харесали мекиците :)
    На мен са ми любими.
    Да, различава се тестото от месеното на ръка. Като се меси в машина се добавя по-малко брашно като количество, а ако се меси на ръка с това количество брашно ще полепва по ръцете.
    Тестото става меко, еластично и мекиците стават страхотни на вкус.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Кокона,станаха страхотни мекици,сега правя за втори път.

    ОтговорИзтриване
  12. Радвам се, че ви харесват:)

    ОтговорИзтриване
  13. Направих тестото и изглежда много добре. Мисля че ще е като ядеш и рече 😂😂😂

    ОтговорИзтриване
  14. Евала, машаала,ашколсун-изпълних рецептата точно и се получи страхотно тесто.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за рецептата! За пръв път правя мекици, станаха страхотни!

    ОтговорИзтриване
  16. Аз с такова тесто правя пица и става чудесна :) Сега машината го бърка за мекички. Убедена съм, че ще станат страхотни!

    ОтговорИзтриване
  17. Да, и за пица е чудесно тестото :)
    Да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря за чудесната рецепта!За първи път правя мекици и ми се получиха чудесни,пухкави и много вкусни!Мно Мн съм доволна!

    ОтговорИзтриване
  19. Невероятните мекици! По-хубави не бях яла-отвън хрупкави, отвътре пухкави :-)

    ОтговорИзтриване
  20. А става ли да си замеся тестото от вечерта и да го оставя в хладилник

    ОтговорИзтриване
  21. Става. Никакъв проблем. Даже не е нужно да се чака да втасва, а се замесва, слага се в торбичка намазана с олио и се поставя в хладилника. Може и няколко дни да се взима от тестото и да се пържат мекици. Аз даже не го чакам да се отпусне на стайна температура, а вадя, късам от него с намаслени ръце, разтеглям на мекица и пържа.

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотна рецепта всичко е много точно и захарта не идва в повече :) Мекиците станаха много пухкави . Браво :)

    ОтговорИзтриване
  23. А на коя програма пускате за мекичките?

    ОтговорИзтриване
  24. Програма - тесто. Не е еднаква за всички хлебопекарни. Да пише програма за тесто (пици).
    На предната ми хлебопекарна (Мулинекс с 1 бъркалка) беше програма 8 и беше 90 минути, а на сегашната (Тефал с една бъркалка) е 1 час и 7 минути - програма 9.
    Установих, че дори само да забъркам тестото на която и да е програма за хляб, да го извадя и сложа в намаслена с олио торба и после да го оставя в хладилника поне за 1 ден (или нощ), след това цяла седмица може да си вадя и късам по малко тесто и да пържа мекици. Дори да е студено тестото, мекиците бухват много и стават много вкусни.

    ОтговорИзтриване
  25. Тестото просто е вълшебно! Благодаря за рецептата!Мекиците станаха невероятни!Скоро ще пробвам и пица да направя и съм убедена, че ще е също толкова прекрасна! Сърдечно благодаря!

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотно! Много благодаря и аз за коментара и споделеното :)

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря много за рецептата Страхотни са

    ОтговорИзтриване
  28. Рецептата е супер! Станаха разкошни мекици. Браво!

    ОтговорИзтриване
  29. рецептата е объркана,няма никакъв ред

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една и съща рецепта ли гледаме?!
      Аз имам същата хлебопекарна и наистина стават страхотни мекички.
      Реда е както в същата последователност, в която са изредени продуктите.

      Изтриване
  30. Ще опитам тази рецепта при първа възможност!
    Снимки и резултати ще кача тук
    Gotvim-bg.com


    ОтговорИзтриване
  31. Страхотни мекици. Браво! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  32. Явно е една и съща с тази на моята хлебопекарна :)
    Вече съм с друга хлебопекарна, но продължавам да правя мекици по тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  33. Правя ги често,с 500 грама брашно,винаги са чудесни!Благодаря!

    ОтговорИзтриване