И... по никое време да пусна рецептата на новогодишната торта :P
За блатовете:
5 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч смлени орехови ядки
Яйцата се разбиват със захарта. На малки порции се добавя
брашното. Накрая се добавят смлените орехови ядки и сместа се разбърква с
лъжица. Разделя се на 3 части. Всяка една се пече в покрита с хартия за печене
тава с диаметър 26 см.
Блатовете се охлаждат върху решетка.
Кремове: (рецептата за кремовете е от рецептата за крема, с който се пълнят
на орехчета)
Маслен крем:
1 и 1/2 ч.ч пудра захар
250 г краве масло
2 жълтъка
1 ванилия на прах
Маслото и захарта се разбиват до побеляване и последователно
се прибавят жълтъците и ванилията.
Орехов крем:
1 и 1/2 ч.ч прясно мляко
2 ч.ч. смлени орехови ядки
1/2 ч.ч захар
2 с.л. какао
Млякото и захарта се слагат в съд на котлона. Добавят се
орехите и се бърка на слаб огън, докато крема се сгъсти. Добавят се 2 с.л.
какао.
Оставя се да изстине.
Млечен крем
1 ч.ч прясно мляко
1 с.л. брашно
2-3 с.л. захар
Брашното и захарта се добавят в млякото и се разбърква
добре, за да няма бучици. Сместа се загрява на котлон, докато крема се сгъсти.
Оставя се да изстине.
Трите охладени крема се смесват.
За тортата са нужни още:
Плодовете на 1 компот от праскови
50 г тъмен шоколад
какао и пудра захар за поръсване.
За украса:
Айсинг от 1 разбит белтък със 150 г пудра захар.
Айсингът се изсипва във фунийка от хартия за печене, изрязва се съвсем леко
връхчето и е готов за рисуване.
Сглобяване:
В сервизна чиния слагаме първия блат, нарязваме прасковите
на тънки лентички и подреждаме половината от тях върху блата. Добавяме една
част от крема.
Слагаме втория блат, нареждаме останалите праскови и
добавяме отново една част от крема.
Отгоре слагаме третия блат и измазваме тортата с останалия
крем. Тортата се поръсва съвсем леко с какао и настърган шоколад в краищата.
Отгоре се рисуват снежинки от айсинг. Поръсват се леко с пудра захар. Преди
консумация е хубаво да престои 24 часа.
Снежинките най-добре да се направят няколко часа преди
сервиране на тортата.
За такава вкусна торта винаги е време, какво като навън е 25 градуса :)
ОтговорИзтриванеСупер е!