Вече няколко пъти ги приготвям през годините, като само сменям пълнежа. Винаги меки, пухкави, вкусни. Горещо ги препоръчвам.
250 г. сирене
250 г. кашкавал
250 г. маргарин
1ч.ч кисело мляко
1ч.л. сода за хляб
Брашно, колкото поеме за меко тесто.
Пълнеж по желание ( може и без пълнеж)
1 жълтък за намазване на кифличките
Маково семе, сусам или ким за поръсване
Содата се разтваря в киселото мляко.
Кашкавалът и сиренето се настъргват на ренде.
Смесваме в купа маргарина, шупналото мляко, кашкавалът и сиренето и започваме да добавяме брашно на малки порции. Омесваме меко леко лепкаво тесто. Слагаме в купа, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилник да стегне за 2 часа.
Готовото тесто разпределяме и оформяме на малки топки. Всяка една разточваме на кръг, разрязваме като торта и навиваме всяко едно парченце на кифличка, като започваме от широкия край към острата част.
По желание може да добавите пълнеж:
- шунка
- кашкавал
- сирене
- каквото ви душа иска
Често ги правя с козе сирене и подправки, или с шунка и кашкавал.
Дори и натурални без пълнеж са много пръхкави, вкусни и ароматни.
Кифличките се подреждат в тавичка на разстояние една от друга, намазват се с жълтък и отгоре се поръсват с ким, сусам, маково семе - кой каквото желае. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса около 20 мин.
ММММ...как ми се доядоха от твоите кифлички...
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта ,то се вижда на снимките.
Записвам си ги за правене.:)
Прекрасна да е вечерта ти мила!
Даре, обичам кифлички!
ОтговорИзтриванеКакъв маргарин използваш,че не съм му фен?
Мекиците станаха чудесни :)
Благодаря ви! :)
ОтговорИзтриванеДани, знаем всички за вредата от маргарина и май не познавам някой който да му е фен, но за рецептата трябва маргарин. :)Стават много пръхкави и вкусни с него.
Ползвам Калиакра Класика, или Бела пълномаслен.:)
Опитай, няма да съжаляваш. Не всеки ден се хапва маргарин :)
Чудни са кифличките! Честита Цветница, с пожелания за здраве и благоденствие!
ОтговорИзтриванеДари, чудесни кифлички!
ОтговорИзтриванеВесели празници!