30 г прясна мая
2 с.л. брашно
1 с.л. захар
70 мл прясно мляко
2 яйца
180 г захар
150 г кисело мляко (3,6% масленост)
50 г маскарпоне
50 г масло
50 мл олио
1/2 ампула лимонова есенция Dr. Oetker
1 пакетче бурбонска ванилова захар Dr. Oetker
настъргана на ситно кората на 1 лимон
1/2 к.л. сол
600 г брашно
+ 20 мл олио
За пълнеж:
70 г тофи шоколад
70 г ноазет шоколад
( или шоколади по ваш вкус)
1 белтък ( леко разбит с вилица) за намазване на козунаците
захар за поръсване
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
От количеството тесто излизат 3 малки козунака, или 2 по-големи в продълговата форма висока 7 см и с дължина 30 см.
1. Маята се разтваря в леко затопленото мляко. Добавя се захарта и брашното и се разбърква на кашичка. Оставя се на топло да втаса.
2. В купа се разбиват яйцата и захарта с миксер. Добавят се размекнатото масло, маскарпонето, киселото мляко, олиото, есенциите и всичко се разбърква добре с лъжица.
3. В контейнерчето на хлебопекарната добавяме сместа от точка 2. Върху нея изсипваме втасалата мая. Добавяме брашното и накрая солта.
4. Тестото се меси на програма тесто. Моята пекарна е Мулинекс с една бъркалка. Първоначално пекарната меси 20 мин и тестото втасва час и десет минути.
По време на месене, след като се оформи хубава топка тесто се добавят останалите 20 мл олио.
5. Втасалото тесто се изважда на работния плот. Разделя се на части, за да се оформят фитили за сплитане. Добре е по време на оформяне на козунаците да намаслявате ръцете с масло или олио и да разтегляте с ръце, вместо да разточвате, за да се запазят мехурите в козуначеното тесто.
Ето няколко идеи за оформление:
Плетка с два фитила
Цвете
Други интересни плетки
Моите козунаци са с пълнеж от начупени парченца шоколад.
Времето е топло и козунаците спокойно може да втасват извън фурната покрити с кърпа, докато удвоят обема си. Внимавайте да не превтасат и да излязат от формите, в които сте ги сложили. Хубаво е формите да са по-тесни и в същото време по-високи, за да може козунакът при втасване да расте нагоре.
По-добре по-малко тесто във форма, отколкото повече. Козуначеното тесто обича пространство. Ако му оставите такова, то той ще втаса нагоре и ще стане пухкав.
Формите е добре да се покрият с хартия за печене (която да излиза извън формата) преди да сложите козунака във фурната.
Преди печене, след като са втасали вече, козунаците се намазват с леко разбит белтък и се поръсват със захар.
6. Козунаците се пекат в загрята фурна на 180 градуса около 40-50 мин.
Аз проверявам с клечка забодена странично дали е изпечен козунакът. Най-често след 30-та минута.
7. Готовите козунаци изваждам от фурната и оставям в тавата за 5-10 мин. След това заедно с хартията за печене премествам върху решетка, докато напълно се охладят.
8. Съхранявам козунаците завити в свежо фолио.
Красота и страшно апетитен!
ОтговорИзтриванеВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
Цялата ти празнична серия рецепти е впечатляваща, Дари!
ОтговорИзтриванеЧудесни рецепти, прекрасни изпълнения и красиви снимки - моите поздравления!
Светли и благословени Великденски празници, Диана
Прекрасни са ! За пръв път срещам рецепта с маскарпоне !
ОтговорИзтриванеВесели Великденски празници !
Леле, плетката на кръглият козунак е прелестна, направо ми скри шапката - толкова майсторски си я завъртяла! Страхотни козунаци!!! Весели празници!
ОтговорИзтриванеВсичките ти козунаци са чудесни, Даре! Кой от кой по-кипри обилно подсладени :) За вкуса ти се доверявам напълно.
ОтговорИзтриванеСветли празници!
Дари, и ти се оказа майстор на козунаците! Браво! Много майсторски си ги направила!
ОтговорИзтриванеЖелая ти светъл и усмихнат Великден!
Здраве на цялото ти семейство!
Честит Празник! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Хубав Великден!
ОтговорИзтриванеВоистина воскресе!Здраве,благоденствие и сила на цялото семейство
ОтговорИзтриванеИ пак съм аз:)
ОтговорИзтриванеЧестито възкресение Христово, Дари и
Светли Великденски празници,
с пожелания за здраве и благоденствие,
за мир, любов и светлина! Диана
Честито Възкресение Христово, дами!
ОтговорИзтриванеЖиви и здрави да сте! :)))
Благодаря за пожеланията и милите думи! :)
Козунакът с маскарпоне се оказа голямо попадение. Страхотен на вкус - поне за мен.
Сиренето идва точно като грамаж. Не трябва да е в повече. Усеща се, а в съчетание с шоколада допадна на всички опитали го. :)