25 г мая
1 с.л. захар
2 с.л. брашно
100 мл прясно мляко
2 яйца
150 г кисело мляко
150 г захар
50 г масло
50 мл олио
3-4 капки есенция ванилия Dr. Oetker
3-4 капки есенция лимон Dr. Oetker
500 г брашно ( + - 50 г)
щипка сол
+ 20 мл олио или разтопено масло
Пълнеж: 70 г шоколад
2 равни с.л. пудра захар
2 равни с.л. какао
1 белтък за намазване на козунаците
захар за поръсване
1. Маята се разтваря в леко затопленото мляко. Добавя се захарта и брашното и се разбърква на кашичка. Оставя се на топло да втаса.
2. В купа се разбиват яйцата и захарта с миксер. Добавят се размекнатото масло, киселото мляко, олиото, есенциите и всичко се разбърква добре с лъжица.
3. В контейнерчето на хлебопекарната добавяме сместа от точка 2. Върху нея изсипваме втасалата мая. Добавяме брашното и накрая солта.
4. Тестото се меси на програма тесто. Моята пекарна е Мулинекс с една бъркалка. Първоначално пекарната меси 20 мин и тестото втасва час и десет минути.
По време на месене, след като се оформи хубава топка тесто се добавят останалите 20 мл олио.
5. Втасалото тесто се изважда на работния плот. Разделя се на части, за да се оформят фитили за сплитане. Добре е по време на оформяне на козунаците да намаслявате ръцете с масло или олио и да разтегляте с ръце, вместо да разточвате, за да се запазят мехурите в козуначеното тесто.
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
От количеството тесто излизат 2 средно големи козунака във форма висока 7 см и с дължина 30 см., или 1 по-голям козунак.
Моите козунаци са с пълнеж ( поръсено през цедка какао и пудра захар и добавени парченца начупен шоколад.
Времето е топло и козунаците спокойно може да втасват извън фурната покрити с кърпа, докато удвоят обема си. Внимавайте да не превтасат и да излязат от формите, в които сте ги сложили. Хубаво е формите да са по-тесни и в същото време по-високи, за да може козунакът при втасване да расте нагоре.
По-добре по-малко тесто във форма, отколкото повече. Козуначеното тесто обича пространство. Ако му оставите такова, то той ще втаса нагоре и ще стане пухкав.
Формите е добре да се покрият с хартия за печене (която да излиза извън формата) преди да сложите козунака във фурната.
Преди печене, след като са втасали вече, козунаците се намазват с леко разбит белтък и се поръсват със захар.
6. Козунаците се пекат в загрята фурна на 180 градуса около 40-50 мин.
Аз проверявам с клечка забодена странично дали е изпечен козунакът. Най-често след 30-та минута.
7. Готовите козунаци изваждам от фурната и оставям в тавата за 5-10 мин. След това заедно с хартията за печене премествам върху решетка, докато напълно се охладят.
8. Съхранявам козунаците завити в свежо фолио.
Ето и две козуначени рула, които направих по тази рецепта.
Пълнежът е от мармалад от ябълки.
1 с.л. захар
2 с.л. брашно
100 мл прясно мляко
2 яйца
150 г кисело мляко
150 г захар
50 г масло
50 мл олио
3-4 капки есенция ванилия Dr. Oetker
3-4 капки есенция лимон Dr. Oetker
500 г брашно ( + - 50 г)
щипка сол
+ 20 мл олио или разтопено масло
Пълнеж: 70 г шоколад
2 равни с.л. пудра захар
2 равни с.л. какао
1 белтък за намазване на козунаците
захар за поръсване
1. Маята се разтваря в леко затопленото мляко. Добавя се захарта и брашното и се разбърква на кашичка. Оставя се на топло да втаса.
2. В купа се разбиват яйцата и захарта с миксер. Добавят се размекнатото масло, киселото мляко, олиото, есенциите и всичко се разбърква добре с лъжица.
3. В контейнерчето на хлебопекарната добавяме сместа от точка 2. Върху нея изсипваме втасалата мая. Добавяме брашното и накрая солта.
4. Тестото се меси на програма тесто. Моята пекарна е Мулинекс с една бъркалка. Първоначално пекарната меси 20 мин и тестото втасва час и десет минути.
По време на месене, след като се оформи хубава топка тесто се добавят останалите 20 мл олио.
5. Втасалото тесто се изважда на работния плот. Разделя се на части, за да се оформят фитили за сплитане. Добре е по време на оформяне на козунаците да намаслявате ръцете с масло или олио и да разтегляте с ръце, вместо да разточвате, за да се запазят мехурите в козуначеното тесто.
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
От количеството тесто излизат 2 средно големи козунака във форма висока 7 см и с дължина 30 см., или 1 по-голям козунак.
Моите козунаци са с пълнеж ( поръсено през цедка какао и пудра захар и добавени парченца начупен шоколад.
Времето е топло и козунаците спокойно може да втасват извън фурната покрити с кърпа, докато удвоят обема си. Внимавайте да не превтасат и да излязат от формите, в които сте ги сложили. Хубаво е формите да са по-тесни и в същото време по-високи, за да може козунакът при втасване да расте нагоре.
По-добре по-малко тесто във форма, отколкото повече. Козуначеното тесто обича пространство. Ако му оставите такова, то той ще втаса нагоре и ще стане пухкав.
Формите е добре да се покрият с хартия за печене (която да излиза извън формата) преди да сложите козунака във фурната.
Преди печене, след като са втасали вече, козунаците се намазват с леко разбит белтък и се поръсват със захар.
6. Козунаците се пекат в загрята фурна на 180 градуса около 40-50 мин.
Аз проверявам с клечка забодена странично дали е изпечен козунакът. Най-често след 30-та минута.
7. Готовите козунаци изваждам от фурната и оставям в тавата за 5-10 мин. След това заедно с хартията за печене премествам върху решетка, докато напълно се охладят.
8. Съхранявам козунаците завити в свежо фолио.
Ето и две козуначени рула, които направих по тази рецепта.
Пълнежът е от мармалад от ябълки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар