четвъртък, 13 юни 2013 г.

Меденки с глазура





 Продукти:
* 2 яйца
* 1 ч.ч.захар
* 4 с.л,. мед
* 1 ч.ч. олио
* 2 ч.л. сода за хляб, която се угася в 1 с.л. оцет
* 2 ч.л. канела
* настъргана кора на един лимон
* 2 бр. ванилия на прах
* брашно - колкото поеме за средно твърдо тесто ( около 500 г )

Глазура:
* 1 белтък
* 150 г. пудра захар

Украса:
* захарни фигурки
* шоколадови пръчици
* кокосови стърготини







Приготвяне:
* Всички продукти без брашното се смесват и се разбъркват с лъжица добре.
* На малки порции се добавя брашно, докато сместа спре да лепне и се замесва с ръце, докато се образува меко тесто.
* Разточва се върху хартия за печене или върху поръсен плот с брашно и с формички се изрязват фигурки.
* Подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180-190 градуса около 5-6 мин. Не трябва да потъмняват, а съвсем леко да порозовеят.
* Изваждат се, оставят се в тавата за 5 мин след което се изваждат и се оставят напълно да се охладят.

Глазура:
* Разбива се белтъкът с миксер, като постепенно се прибавя захарта.
* Готовата смес се разпределя в купички. Добавят се бои по желание.

* Меденките се намазват с глазура, поръсват със захарни фигурки или шоколадови пръчици и се оставят да изсъхне декорацията. Съхраняват се в кутия с плътно затварящ се капак.









Няма коментари:

Публикуване на коментар