четвъртък, 5 юни 2014 г.

Зелено руло с паста, сирена и бутер тесто




* 400 г бутер тесто (ползвах Bella)
* 80 г спагети (La Grande Famiglia)

За пълнеж:
* 100 г коприва
* 2-3 стръка зелен лук
* 1 стрък зелен чесън
* 5-6 листенца пресен джоджен
* 70 мл зехтин

* 2 яйца (1 жълтък се отделя за намазване на рулото)
* 50 г краве сирене
* 50 г козе сирене
* 10 броя черни маслини без костилка
* 1 малък морков
* 100 г кашкавал
* Хималайска сол, бял смлян пипер на вкус

* 1 жълтък + малко зехтин за намазване на рулото
* Сусам и маково семе за поръсване


Бутер тестото се оставя на стайна температура да се отпусне.
Спагетите се сваряват в подсолена вода и след това се измиват под течаща струя студена вода. Оставят се да се отцедят.
Фурната се загрява на 190 градуса без вентилатор.
Копривата, лукът, и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Сместа се сваля от огъня, добавят се нарязани маслини, настърган на едро морков, нарязани листенца джоджен, яйцето и белтъкът, натрошеното краве и козе сирене. Сместа се подправя на вкус със сол и пипер и се обърква добре.


Разстила се правоъгълен лист бутер тесто. Настъргва се половината кашкавал. Върху него се подреждат в средата плътно половината спагети по дължина. Върху тях се поставя пълнежът в средата и отгоре се подреждат останалите спагети. Настъргва се останалият кашкавал. Краищата на рулото се затварят навътре и рулото се навива веднъж, колкото да се срещнат двете страни и се слепват с разбит жълтък. Обръща се внимателно и се поставя в тава покрита с хартия за печене. Правят се прорези с нож, намазва се с разбития жълтък с малко зехтин и се поръсва с маково семе и сусам. Пече се 30 мин в предварително загрята фурна на 190 градуса. При нужда се покрива с лист алуминиево фолио, за да не прегаря.
Готовото руло се изважда заедно с хартията за печене и се охлажда върху решетка за около 10-15 мин. Разрязва се на порции и се сервира.





Идеята за паста в тесто е взаимствана от този блог:
http://www.rhodesbread.com/blog/blog/braided-spaghetti-bread


6 коментара:

  1. Даре,още веднъж честита награда,да ти е верен помощник в кухнята!Рецептата и най-вече ти като нейн майстор безспорно я заслужавате,много интересна,оригинална и ако съдя по снимките-много,много вкусна!Поздравления!Хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно предложение,Коконче!А за изпълнениети няма две мнения-изкусително!
    Прекрасен ден от мен:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова много обичам паста, но не ми е хрумвало, че може да се приготви по такъв начин! Интересно и интригуващо, ще опитам.
    Поздрави, Коконче :)

    ОтговорИзтриване
  4. Е, това предложение е страхотно! Много оригинално, много вкусно и красиво презентирано! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Това е само за мен! Правя си го и изобщо с никого не ща да го деля! Невероятно вкусно изглежда, Дари!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване