понеделник, 13 октомври 2014 г.

Хрупкави печени картофки с шпек и козе сирене



Не съм снимала нищо скоро от ястията, които правя, но пък имам рецепти и снимки, които си отлежават и чакат ред за публикация.
Една от рецептите е за тези хрупкави картофки с шпек и козе сирене, които са подходящи както за основно ястие, така и за мезенце с биричка.
Идеята за тези картофки видях тук: http://www.joyouslydomestic.com/2012/12/crispy-potato-roast.html
Харесаха ми на вкус. Единствено при следващото приготвяне бих избегнала лука. Нещо не ми допадна в комбинацията, но въпрос на вкус.

Приготвянето на тези картофки отнема доста време. И самата подготовка, и готвенето. Пекох ги около 2 часа, че и малко повече.


Продуктите, които аз използвах за тава с диаметър около 30 см са:

* 1,5 кг обелени и нарязани на тънки шайби картофи
* 100 мл зехтин
* 1 с.л. хималайска сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. червен пипер
* мащерка

* 1-2 големи глави кромид лук
* 200 г козе сирене (или някакво друго сирене по ваш вкус)
* 100 г шпек (луканков салам, бекон, шунка)


В купа объркваме картофите с подправките, хубаво да се намаслят и равномерно да се овкусят.
Лукът и саламът нарязваме на кръгчета, козето сирене на тънки филийки и пристъпваме към подреждане.
В тава с диаметър около 30 см се подреждат вертикално кръгчета картофи и на всеки 5-6 кръгчета картофи се редува, като се добавя парченце шпек, лук, козе сирене (или сирене по ваш вкус)
Картофите се пекат в загрята на 200 градуса фурна - открити, за около 120 мин, като при нужда, ако се слепват картофките може да се разделят с нож, а ако ви се струват много сухи, напръсквайте с малко зехтин или разтопено краве масло.



Да ви е вкусно ако решите да ги приготвите :)

Да ви покажа и част от наблюдателницата :) Дебнеха картофките, опитаха ги естествено като бяха готови и май бяха одобрени, щом всичко си изядоха :)

Фъстъчка



Бялата пухкава принцеса



И тигърчо





 Другите две бяха на лов за мишоци :)


5 коментара:

  1. Ех, че сладурски котета :)
    И вкусни картофки, ама голяма
    игра е рязането :)
    Поздрави, Даре!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно!!!
    И много сладко котаче, как наднича през листенцета..:)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни картофки, а котенцата са много сладички, как само си ги щракнала интересно. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. ууу страхотни картофки, Даре! Със сигурност ще си направим, но може би в по-малка тава :) това над 30 см. си иска нареждане :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно изглежда...
    много ми допадат предложени така картофите, иска ми се да ги опитам - без салама, а и аз не обичам лук.
    А допълнението с умиляващите чаровни котенца е още един бонус към рецептата:)
    Благодаря, поздрави за теб и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване