Предполагам и вие сте като мен и всеки ден се чудите какво да сготвите. Много ми е трудно да измислям дневното меню. Рядко готвя ястие, от което да хапваме два дена, но си признавам, че е голямо облекчение като се сготви за два-три дена и не се налага да висиш всеки ден в кухнята. Бързите ястия, тия дето не се налага много да им се връткаш и чакаш да се приготвят с часове, също са за предпочитане не само от мен, а май от всички.
Но събота и неделя отделям повече време за кулинария и в края на деня се усещам, че цял ден съм прекарала в кухнята.
Днешният ден беше такъв. Не заради тези яйца, за които ще пиша сега, а заради няколкото ястия, които уж щях да сготвя за има няма 2-3 часа. Да ама не :) Времето неусетно мина.
Рецептата за тези пълнени панирани яйца си харесах отново от книгата Икономия и Домакинство - 1932 г. Златна книжка, ей! Каквото съм сготвила досега от тази книга, винаги е било много сполучливо и вкусно. И макар да се "храня" често от картинки в интернет, които ме съблазняват да приготвя някое ястие, с тази книжка никога не знам какво ще се получи, докато не го направя и не го заснема. Представям си го, да, но често представата няма общо с реалността.
Рецептата:
Продуктите, които аз използвах за 3 порции са:
* 6 твърдо сварени яйца
* 50 г луканка (с шунка определено ще е по-вкусно)
* 60 г краве масло
* 5-6 стръка магданоз (имах само замразен и сложих такъв)
(не сложих други подправки заради соления и пикантен вкус на луканката)
За панировката:
* 2 яйца
* брашно
* галета
* олио за пържене
Приготвяне:
* Сварените яйца се обелват, разполовяват се по дължина. Изваждат се жълтъците внимателно с лъжичка.
* В купа се смесва размекнатото на стайна температура краве масло, нарязаният на ситно магданоз, жълтъците и нарязаната на ситно луканка (шунка). Сместа се разбърква добре и с нея се пълнят отделените белтъци.
* Всяка половинка яйце се овалва в брашно, потапя се в яйце, следва отново овалване в брашно и отново потапяне в яйце. Накрая яйцата се овалват хубаво в галета и се подреждат в чиния. Оставят се за 10 мин да се стегнат.
* Яйцата се пържат в маслена баня за около 3-4 мин и се поставят върху кухненска хартия да се отцедят.
В случая сервирах яйцата с печени картофки на фурна и млечно-майонезен сос. Бяха много вкусни :)
Кокона, много оригинално!
ОтговорИзтриванеСамо мога да предполагам колко е вкусно.
Поздрави!
У нас в неделя гледам да сготвя поне за два дни, защото сядаме заедно само вечер.
ОтговорИзтриванеТова е много хубаво, но връткаво :)
И със сигурност е вкусно :)
Хубава неделя, Даре!
:)))Върна ме 5-6 години назад..
ОтговорИзтриванеЗа един Великден бях боядисала около 100 яйца......и познай:))То ,че се раздадоха,раздадоха се,но лошото е ,че ми ни и даваха...Та в този период аз и панирани яйца правих,но не и този вариант,така че ще пробвам:))))
Поздрави,Коконче!:)))
Леле, няма да чакам великден, за да останат яйца и да ги приготвя тези вкусотии, много ми харесват, прекрасно предложение например за гости!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното, Коконче!
Страхотна идея,Коконче, може да завъртиш едни за общия ни рожден ден и да ги излапаме заедно;)
ОтговорИзтриванеЕ, сега да се преиздаде тази книга, снимките ти ще я илюстрират най-добре!
ОтговорИзтриванеКрасота, да не говорим че и много вкусно!
Поздрави!