събота, 18 октомври 2014 г.

Кифли с мармалад




Поредната рецепта от кулинарната книга "Икономия и домакинство". Отново сполучлива, но не съм се и съмнявала, че няма да е :)
И приличат на едновремешните кифли, и не приличат. Не са толкова пухкави и дунапренени, но пък са много вкусни.
Учудих се, че няма мазнина в рецептата, но все пак не добавих никакви други съставки, освен посочените, а те са (рецепта 1409):


Рецепта (направих половин доза - 10 кифли)

* 250 мл топло прясно мляко
* 20 г прясна мая
* 1 яйце и 1 жълтък
* 100 г захар
* 500 г брашно
* по желание може да се добави ванилия на прах

За пълнеж: гъст мармалад (ползвах ябълков мармалад и сладко от сини сливи)

За намазване:
* 1 белтък
* захар за поръсване



Приготвяне:
Тестото може да омесите  в домашна хлебопекарна, като сложите продуктите в описания ред.
Ако нямате хлебопекарна:
* В купа се слага топлото мляко и се разтваря маята. Добавят се 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар, разбърква се да стане на каша и сместа се оставя да втаса.
* Брашното се пресява в купа или тава, прави се кладенче в средата, изсипва се втасалата мая, останалата захар, яйцето и жълтъка. Замесва се тесто, оставя се в купата (тавата), покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло.
* Готовото тесто се разделя на 10 части. Всяка една част се разточва на правоъгълник, горе долу 20х15см, намазва се с мармалад и се навива на рулце, а след това двата края се сгъват навътре, да се образува формата на кифличка.
* Кифлите се подреждат в тава покрита с хартия за печене и се оставят да втасат на топло.
* След като леко увеличат обема си се намазват с разбит белтък, поръсват се със захар и се пекат в загрята фурна на 200 градуса около 15-20 мин. ( Пуснах фурната след като сложих тавата с кифлите и първата тава кифли се изпече за 20 мин, а следващата тава сложих вече в загрята фурна и кифлите бяха готови след 13-15 мин.
* При нужда се покриват с лист алуминиево фолио, за да не изгорят.
* Готовите кифли се изваждат и се оставят леко да се охладят. Не се покриват.

Тези кифли са със сладко от сини сливи. Знаех, че голяма част от него ще изтече в тавата, но и прилично количество остана в кифличките :) Най-добре е да се ползва гъст мармалад, за да не прегарят кифлите и мармаладът да си остане където му е мястото, в кифлата :D





А тези са с мармалад от ябълки. Много, много вкусни :)






9 коментара:

  1. Със сигурност са чудесни!
    И ще ги опитаме :)
    Усмихната неделя, Даре!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, много вкусни изглеждат! Обожавам кифлички, а с ябълките бих ги опитала задължително! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитни кифлички, Дари,
    сякаш усетих аромата на ябълки и сини сливи.
    Обичам такива стари съкровища за рецепти - благодаря,
    поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, това е кифла!!! Като бях бременна с Ицко така ми се беше прияла кифла с мармалад:))), ама такава, като тази от снимките ти! Ще ги направя, благодаря ти! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Даре, майка ми прави точно такива кифлички и веднага щом зърнах снимките познах консистенцията на тестото> така ме върна в детството и ти благодаря за спомена. Сигурна съм, че аромата в кухнята се разнася дълго след печенето им :)Идеална закуска, гарнирана с топъл планински чай! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятни са! Остава само да ги направя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Дарина!
    Тази сутрин, навръх Коледа, направих тези Ваши невероятно вкусни кифли! Спазих точната рецепта, за пълнеж използвах твърд ябълков мармалад, от онзи, дето се продава на парчета.
    Много ги харесаха у дома и веднага ги ометоха. Наистина вкусът е по-различен от обичайните козуначени кифли, но на мен повече ми харесват.
    Благодаря Ви за чудесната рецепта!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз благодаря, Валентина! Радвам се, че са ви харесали кифлите :)
    Весели празници ви пожелавам :)

    ОтговорИзтриване