събота, 20 декември 2014 г.

Коледни сладки - меденки, борчета, жълъди, снежни топки и коледни хлебчета


Нали със свекърва ми сме тандем - вече сме готови с голямото количество празнични сладки.
Тази година тя е шампионът по направа на сладките, а аз се заиграх с украсата на меденките.
Силно казано - украса, направих ги по-небрежни от миналата година, като повечето посипах с айсинг и поръсих с изсушен фондан. Няколко бройки покрих с фондан, разточен и изрязан с формата на сладките, други напълних с шоколад, с мармалад.
Количествата са в повече, за да има и за подаръци :)

Разликата в меденките от миналата година е това, че има добавени смлени орехови ядки в тестото. Тази идея дойде от блога Щъркелово гнездо на Илианка :)
Правих тези меденки отколо 6-7 пъти преди празниците и винаги изчезваха в рамките на 2-3 дена, макар да бяха направени в сериозни количества. :)

За всички сладки в тази публикация има рецепти в блога, затова ще се спра на рецептата само на жълъдите и ще добавя снимки на меденките, тъй като са по-различни от миналата година, а за другите рецепти ще добавя линк.

Жълъди




 

(чашата е с вместимост 200 мл) 

* 1 ч.ч. свинска мас
* 1 ч.ч пудра захар

* 1 яйце
* брашно


* 1 ч.ч смлени орехи
* около 50 г шоколад за потапяне на жълъдите




 
Свинската мас и пудрата захар се разбиват на крем.

Добавя се яйцето и на части се добавя брашно и се замесва тесто, като се внимава да не стане ронливо, а да е меко тесто. Формичките се правят с ч.л.. Слага се от тестото в лъжичката, с длан се притиска и изравнява.
С пръст се избутва жълъдчето от страната на дръжката към  широката част на лъжицата и се поставят в тава покрита с хартия за печене. Поправят се с пръст ако има някъде деформирана част от избутването. Пекат се за кратко, като масленките. Внимава се да не прегорят. След като са готови се слепват по 2 с мармалад и се потапят откъм широката част в разтопен шоколад и се овалват в орехи.

 Борчета




Рецептата е тук:  Борчета

Снежни топки




Рецептата е в тази публикация:  Снежни топки
От една доза излизат около 110 снежни топки - зависи от големината.


Коледни хлебчета



Рецептата е в тази публикация: Коледни хлебчета

И последно - Меденки




Тук както всяка година прекалих със снимките и макар и с недобър фокус, ще ги покажа всички :)

Основната рецепта е тук: Меденки с фондан 
Разликите от миналогодишната рецепта са, че в тестото има добавена 1 ч.ч смлени орехови ядки , 2 с.л. ром, и меденките са без есенция лимон. 
Една част от меденките са украсени с айсинг и поръсени с изсушен и смлян в чопър фондан; друга част са напълнени с шоколад, има и слепени с мармалад от ябълки и круши, и такива украсени с разточен фондан, айсинг, поръсени с изсушен и смлян фондан и декорирани със захарни перлички.


















6 коментара:

  1. Браво,браво,Коконче!Не стига ,че вече си готова,ами и какви красоти сътворила.....!
    (:Аз още не съм почвала.....
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. лелееее какви красоти си направила!
    Събра ми очите, Даре :)

    ОтговорИзтриване
  3. страхотни са всички сладки. А от къде да купя захарен фондан?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря на всички :)

    Фондан може да закупите от някой онлайн магазин, примерно оттук: http://cookibooki.bg/
    Чувала съм, че и в Метро се намира фондан.

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни предложения, за всеки вкус по нещо има тук, като рога на изобилието :)
    Всичко е чудесно и ти желая да ви е сладко и много празнично настроение, Дари!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте приятели, колко чудесно е да се намери си сайтове с това. Поздравления за вашата упорита работа, които следя.
    Възползвайки се от тази възможност, бих искал да споделя с вас нашата
    блог. Ние ще се радваме за вашето посещение и повечето все още ни последват.

    Очакваме с нетърпение вашето посещение

    С уважение

    Josiel Days
    http://josiel-dias.blogspot.com
    Рио де Жанейро

    ОтговорИзтриване