Нали със свекърва ми сме тандем - вече сме готови с голямото количество празнични сладки.
Тази година тя е шампионът по направа на сладките, а аз се заиграх с украсата на меденките.
Силно казано - украса, направих ги по-небрежни от миналата година, като повечето посипах с айсинг и поръсих с изсушен фондан. Няколко бройки покрих с фондан, разточен и изрязан с формата на сладките, други напълних с шоколад, с мармалад.
Количествата са в повече, за да има и за подаръци :)
Разликата в меденките от миналата година е това, че има добавени смлени орехови ядки в тестото. Тази идея дойде от блога Щъркелово гнездо на Илианка :)
Правих тези меденки отколо 6-7 пъти преди празниците и винаги изчезваха в рамките на 2-3 дена, макар да бяха направени в сериозни количества. :)
За всички сладки в тази публикация има рецепти в блога, затова ще се спра на рецептата само на жълъдите и ще добавя снимки на меденките, тъй като са по-различни от миналата година, а за другите рецепти ще добавя линк.
Жълъди
(чашата е с вместимост 200 мл)
* 1 ч.ч. свинска мас
* 1 ч.ч пудра захар
* 1 яйце
* брашно
* 1 ч.ч смлени орехи
* около 50 г шоколад за потапяне на жълъдите
Свинската мас и пудрата захар се разбиват на крем.
Добавя се яйцето и на части се добавя брашно и се замесва тесто, като се внимава да не стане ронливо, а да е меко тесто. Формичките се правят с ч.л.. Слага се от тестото в лъжичката, с длан се притиска и изравнява.
С пръст се избутва жълъдчето от страната на дръжката към широката част на лъжицата и се поставят в тава покрита с хартия за печене. Поправят се с пръст ако има някъде деформирана част от избутването. Пекат се за кратко, като масленките. Внимава се да не прегорят. След като са готови се слепват по 2 с мармалад и се потапят откъм широката част в разтопен шоколад и се овалват в орехи.
Борчета
Рецептата е тук: Борчета
Снежни топки
Рецептата е в тази публикация: Снежни топки
От една доза излизат около 110 снежни топки - зависи от големината.
Коледни хлебчета
Рецептата е в тази публикация: Коледни хлебчета
И последно - Меденки
Тук както всяка година прекалих със снимките и макар и с недобър фокус, ще ги покажа всички :)
Основната рецепта е тук: Меденки с фондан
Разликите от миналогодишната рецепта са, че в тестото има добавена 1 ч.ч смлени орехови ядки , 2 с.л. ром, и меденките са без есенция лимон.
Една част от меденките са украсени с айсинг и поръсени с изсушен и смлян в чопър фондан; друга част са напълнени с шоколад, има и слепени с мармалад от ябълки и круши, и такива украсени с разточен фондан, айсинг, поръсени с изсушен и смлян фондан и декорирани със захарни перлички.
Браво,браво,Коконче!Не стига ,че вече си готова,ами и какви красоти сътворила.....!
ОтговорИзтриване(:Аз още не съм почвала.....
Прегръдки!
лелееее какви красоти си направила!
ОтговорИзтриванеСъбра ми очите, Даре :)
страхотни са всички сладки. А от къде да купя захарен фондан?
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички :)
ОтговорИзтриванеФондан може да закупите от някой онлайн магазин, примерно оттук: http://cookibooki.bg/
Чувала съм, че и в Метро се намира фондан.
Прекрасни предложения, за всеки вкус по нещо има тук, като рога на изобилието :)
ОтговорИзтриванеВсичко е чудесно и ти желая да ви е сладко и много празнично настроение, Дари!
Здравейте приятели, колко чудесно е да се намери си сайтове с това. Поздравления за вашата упорита работа, които следя.
ОтговорИзтриванеВъзползвайки се от тази възможност, бих искал да споделя с вас нашата
блог. Ние ще се радваме за вашето посещение и повечето все още ни последват.
Очакваме с нетърпение вашето посещение
С уважение
Josiel Days
http://josiel-dias.blogspot.com
Рио де Жанейро