Получих покана да се включа в блог предизвикателството „Прегърни вкуса” с Bonduelle и Kikkoman.
Често си купувам микс замразени зеленчуци и зеленчуци в консерви на Bonduelle и е позната марка за мен. Продукти, винаги с отлично качество и вкус :)
За първи път обаче имах удоволствието да опитам от вкусните сосовете на Kikkoman. За предизвикателството трябваше да приготвя ястие с консервиран грах на Bonduelle и Уок сос на Kikkoman.
Ето какво сътворих :)
Пълнено хлебче
Първо мариновайте месото, а след това се заемете с приготвянето на хлебчетата :)
Продукти за 5 порции:
За 5 броя хлебчета:
* 200 мл топла вода
* 200 мл топло прясно мляко
* 25 г прясна мая за хляб
* 1 и 1/2 с.л. захар
* 1 и 1/2 ч.л. сол
* 3 с.л. олио
* 1 жълтък
* 650-700 г брашно
За намазване на хлебчетата:
* 1 разбит белтък
За плънката:
За марината на месото:
* 4 с.л. Уок сос на Kikkoman
* 1 ч.л. хималайска сол
* 1 к.л. черен пипер
* 800 г свинска плешка
Месото се нарязва на малки късчета, овкусява се с подправките и се оставя да престои 2 часа с маринатата
* 300 г гъби печурка нарязани на полумесеци
* 1 голяма глава кромид лук
* 300 г консервиран грах на Bonduelle
* 3-4 с.л. олио
* 200 г кашкавал за поръсване
* майонезен сос
За хлебчетата:
Тестото за хлебчетата може да замесите в хлебопекарната на програма тесто. Готовото тесто да разделите на 5 части, да оформите кръгли хлебчета и да изпечете.
Ако нямате хлебопекарна:
В малка купичка сложете водата, добавете маята, захарта, щипка сол и 2-3 с.л. от брашното. Разбъркайте да стане на каша и оставете да втаса. В голяма купа се пресява останалото брашно, прави се кладенче в средата и се изсипва втасалата мая, добавя се млякото, останалата сол, жълтъка, олиото и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. Разделя се на 5 части и се оформят 5 кръгли хлебчета. Подреждат се в намаслена с олио тава и се оставят отново да втасат за около 30 мин.
Фурната се загрява на 200 градуса, хлебчетата се намазват с разбит белтък и се пекат до готовност. На мен ми отнема около 30 мин на 220 градуса, на най-долно ниво на фурната. Всяка фурна пече различно, затова бих препоръчала хлебчетата да се пекат на около 200 градуса, като при нужда се покриват отгоре с лист алуминиево фолио, за да не изгорят и да се проверява с клечка забодена в хлебчето дали е изпечено.
Готовите хлебчета се изваждат, не се покриват, а се оставят да изстинат.
За плънката:
Загряваме в уок тиган мазнината, добавяме месото и запържваме при непрекъснато разбъркване в продължение на 10-12 мин, добавяме гъбите и нарязания на ивици лук и отново при непрекъснато разбъркване готвим до готовност на плънката (около 6-7 мин). На финала добавяме граха, разбъркваме и плънката е готова.
На всяко хлебче се отрязва капаче (може направо да се издълбае отгоре) и се пълни с плънката, поръсва се с кашкавал, подреждат се отново в тавата хлебчетата и се запичат във фурната, докато кашкавалът се разтопи.
Сервираме пълнените хлебчета с майонезен сос и да ви е вкусно :)
На някой Уок сосът много му хареса и реши да си добави още, директно върху готовото ястие :)
Издълбаната среда от хлебчетата накъсах на малки хапки, поръсих с черен пипер, червен пипер, напръсках с олио и запекох във фурната. Така малките препечени хапки бяха идеално допълнение към копривената супа, която бях приготвила :)
Нареждам се първо на крутоните :)
ОтговорИзтриванеМного апетитни питки, Даре!
ПП: САмо да добавя, че Терияки соса и у нас много се харесва :)
ОтговорИзтриванеМного добро предложение и съчетание на хубави продукти!
ОтговорИзтриванеИдеята за използване на изрезките за крутони много ми допадна!
Поздрави и приятна вечер, Дари!
Ех, че вкусно, Даре! Няма да откажа една такава пълнена питчица! Има си всичко :) Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеДаре, направо са ужасяващо вкусни тези питчици...много, много вкусни!
ОтговорИзтриванеДаре,като страстен почитател на граха на Бондюел си записвам гозбицата за правене дори и без питките,макар че така поднесено е много красиво и ефектно!Успех в предизвикателството!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, момичета :*
ОтговорИзтриване