Не съм писала отдавна, почти два месеца и е крайно време да драсна два реда в кулинарния блог :)
Направих тези бонбони за подарък на приятел. Рецепта точна нямат, общо взето ги правих на око. 10 вафлени бонбона с какаови вафли, течен шоколад, нес кафе, ликьор кафе, потопени в тъмен шоколад и поръсени с орехи и още 10 бонбона с лешникови вафли, течен шоколад, пияна вишна, потопени в млечен шоколад и оваляни в кокосови стърготини.
За 10 бонбона с кафе и шоколад използвах ориентировъчно:
* 45-50 г вафли с какаов пълнеж
* 2-3 пълни с.л. течен шоколад
* 2-3 с.л. ликьор кафе
* 1 к.л. нес кафе
* 100 г тъмен шоколад
* смлени орехови ядки, около 20 г
Вафлите се начупват с ръце в купа, добавят се течният шоколад, кафето, ликьора, сместа се разбърква добре и се оставя да стегне в хладилника.
Шоколадът се разтопява на водна баня с добавени около 20-30 мл прясно мляко.
Сместа за бонбоните се изважда, оформят се бонбони с ръце, топват се в шоколада (потапям ги с лъжица, изваждам ги и ги оставям върху хартия за печене), поръсват се със смлени орехови ядки и се оставят да се охладят.
Вече охладени ги подреждам в капсулите за бонбони и готово :)
За 10 броя вафлени бонбони с пияни вишни и млечен шоколад ползвах почти същите пропорции:
* 45-50 г вафли с лешников крем
* 2-3 пълни с.л. течен шоколад
* 10 пияни вишни (махам костилките на вишните и ги оставям да постоят в 20-30 мл ром или уиски.
* 100 г млечен шоколад
* кокосови стърготини за овалване
Вафлите се начупват с ръце в купа, добавя се течния шоколад и сместа се оставя в хладилник да се стегне.
Шоколадът се разтопява на водна баня, като се добавя на порции прясно мляко, докато сместа стане гладка и течна. Признавам си, че не познавам нито термини, нито температури, нито съотношения на съставките, за да се разтопи правилно млечен шоколад и да не стане на буца, затова действам на око, докато разтопявам шоколада и преценявам гъстотата на сместа, която ми е нужна, за да мога да потопя бонбоните.
Сместа се изважда от хладилника, оформят се бонбони като в средата се поставя по една пияна вишна, потапят се в шоколада и се овалват в кокосови стърготини. Оставят се да се охладят и се поставят в хартиени капсули.
На снимките не са охладени много добре, но нямах търпение да разрежа и покажа. След като престоят, хубаво се охладят и споят са много вкусни :)
Даре,блазе им на приятелите ти с такъв богат набор от разнообразни бонбони!Чудни са,особено с вишничката!Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеа пък аз като правя вафлени бонбони, все почвам от вафлени кори-как не съм се сетила направо с вафли да работя? Мерси, Коконче. поздрави!
ОтговорИзтриванеВсичките са прекрасни!
ОтговорИзтриванеИ какви са тези отсъствия, моля - по два месеца...:))
Ми тъй е... нередовна съм в блога, ама понякога ме хваща вълната и се появявам по-често :)
ОтговорИзтриванеМъхче, ми пробвай наготово с вафли. Дано да ти хареса :)
Роси :*