неделя, 26 юли 2015 г.

Сиренки


Преди време си бях отбелязала тези Банички слънчоглед, но така и така не се наканих да ги направя. Днес отново се сетих за тях, нямах кори и реших да импровизирам с тесто и да направя в подобна форма сиренки.
Е, не са накъдрени, не са слънчогледови, но к'во пък! Пак се ядат :)

Тестото омесих в хлебопекарната за по-лесно и го оставих да втаса в нея на програма тесто.



Сложих продуктите в описания ред:

За 6 сиренки:
* 200 мл айрян
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* 30 мл. олио
* 15 г прясна мая
* 400 г брашно

За пълнеж:
* 150 г краве сирене
* 1 яйце

* олио за намазване на тавата и за сиренките
* 20-30 г брашно за разточване
* сусам за поръсване



Ако нямате хлебопекарна:
* В купа или тава пресейте брашното, направете кладенче в средата и изсипете айряна. Натрошете маята, добавете солта, захарта, олиото и замесете тестото. Оставете го в купата намазано с олио, покрийте го плътно с фолио или кърпа и оставете да втаса.
(ако не сте сигурни в прясната мая, по-добре я активирайте предварително в малко вода или ползвайте суха мая)

Втасалото тесто се разделя на 6 равни части. Всяка се разточва на правоъгълник, намазва се с олио (може да натрошите и малко сирене или настърган кашкавал по желание) и се навива на руло до средата. След това двата края на рулото се събират, притискат се добре, за да не се разтворят при печене, оформя се сиренката на кръг, а средата се притиска за да се изравни.
В средата се слага смес от натрошеното сирене смесено с яйце и сиренките се подреждат в намазана с олио тава или покрита с хартия за печене.

Ето и нагледно как се оформят:


Оставят се да втасат за 15-20 мин (ако е топло времето), намазва се тестото отгоре с олио, поръсва се върху сиренето със сусам и сиренките се пекат на 190 градуса за около 20 мин.
Изваждат се, оставят се 3-4 мин да се климатизират и се нападат :)





4 коментара: