Идеята за тази пица видях в този сайт: http://blog.giallozafferano.it/cucinalaura/girasole-farcito-salsiccia-funghi-mozzarella/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=girasole-farcito-salsiccia-funghi-mozzarella
Хареса ми визуално и реших да се пробвам да направя снощната пица малко по-завъртяно :)
Снимките са тъмни, снимах късно, но все пак набързо щракната реших да я покажа в блога. Следващия път ще се постарая повече върху завъртулките. Сега много, много не ми се получиха :) Има снимки стъпка по стъпка, по които се водих и аз. Май слънчогледът ми стана по-голям и имаше нужда от повече плънка, но следващия път ще съм по прецизна с изпълнението на тази рецепта и ще се постарая повече за визията. А за сега...
Продуктите, които използвах да:
За тестото, по рецепта на Пепи:
* 350 мл вода (половината количество вода, половината прясно мляко, но може и само вода)
* 20 г прясна мая
* 50 мл олио
* 1 с.л. захар
* 1 ч.л. сол
* 500/600 г брашно
Маята се разтваря в леко затоплената смес от вода и прясно мляко, добавя се захарта, солта и 3-4 с.л. брашно. Разбърква се на каша и се оставя да втаса на топло. През това време се прави плънката за пицата от:
* 250 г гъби
* 200 г колбас (шунка, шпек, пушено филе - в случая пушена флейка)
* шепа маслини нарязани на ситно
* 2-3 с.л. олио или зехтин
* 150 г кашкавал
* 5-6 с.л. лютеница или доматено пюре
* риган
* черен пипер
* олио за намазване на тавата (може да ползвате хартия за печене)
* маково семе за поръсване (нямах налично и поръсих малко чер пипер и сусам)
Гъбите и колбасът се нарязват на ситно и се запържват с мазнината. Добавят се маслините, риганът и черния пипер и сместа се оставя да се охлади.
Тавата за печене на пицата се намазва с мазнина или покрива с лист хартия за печене.
В тава или дълбока купа се пресява брашното, прави се кладенче в средата, добавя се втасалата мая, олиото и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка една се разточва на кръг. Единия кръг се слага в намазаната тава, отгоре се намазва с лютеницата (доматеното пюре), настъргва се кашкавал и се разпределя плънката с гъбите и колбаса. Слага се вторият кръг тесто, притискат се краищата, за да прилепне хубаво. Средата на слънчогледа се отбелязва с чаша, купичка, или каквото имате под ръка - притиска се хубаво, за да се очертае и след това се правят разрезите на листата. След като се разрежат от центъра към края, всяко листо се хваща и обръща странично, така че да се вижда пълнежа. Притиска се отново в краищата, за да не се пръсне плънката. Маха се купичката в средата.
Оформеният слънчоглед се поръсва в центъра с маково семе, слага се в студена фурна, включва се на 200 градуса и се пече до готовност. При мен беше готова пицата за около 30-35 мин.
По желание, може отгоре да се намаже с разбито яйце (белтък или жълтък) за повече блясък.
ооо само пица слънчоглед не съм правила :) И тъй като утре е ден за пици, май е време. Много апетитно изглежда, Даре!
ОтговорИзтриванеЕдно вкусно вкусно слънчице, Дари!
ОтговорИзтриванеДаре, бая богата и ефектна пица е това! Няма да и откажа - грабвам си парченце! Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеЕдиния лъч дали ще ме огреее...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! Почерпете се, моля :)
ОтговорИзтриване