вторник, 6 октомври 2015 г.

Охлювчета с шпек, кашкавал и кисели краставички


Иииии на вашето вниманиееее, тестооо, че отдавна не съм пускала нищо с тесто :D
В този блог тестото е на почит, макар вкъщи да се яде всекидневно месо, но рецепти за месни ястия изключително рядко ще види някой от мен, тъй като сме любители предимно на чисто изпечено месце на скара, фурна, в тиган. Мятаме пържолите с чер пипер и сол и изобщо не се занимавам много, много с рецепти. А и ми е супер лесно и бързо.

Така, за тестото сега.

За 12 охлювчета:
* 4 белтъка (може да се сложат 2 цели яйца, но само с белтъци е много пухкаво тестото)
* 200 мл (вода + прясно мляко), може и само вода
* 50 мл олио
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* около 550 г брашно
* 20 г прясна мая

За пълнеж:
* 100 г шпек салам
* 1 малко бурканче лютеница
* 100 г кашкавал
* 4-5 кисели краставички

* олио за намазване на тавата
* по желание - сусам за поръсване и жълтък за намазване на охлювчетата (в случая са само поръсени със сусам)


Маята разтваряме в леко затоплената вода с прясно мляко. Добавяме захарта и солта + 3-4 с.л. с връх брашно. Разбъркваме на каша и оставяме да втаса сместа. В купа пресяваме останалото брашно, добавяме белтъците, олиото и втасалата мая и замесваме меко тесто. Оставяме в купата покрито с кърпа да втаса на топло.


Шпековият салам, кашкавалът и краставичките нарязваме на кубчета и смесваме с лютеницата.
Втасалото тесто разточваме на правоъгълник, разпределяме сместа в единия край и навиваме на руло. Рулото нарязваме на 12 охлювчета и подреждаме в тава намазана с олио, на разстояние едно от друго. По желание намазваме с жълтък и поръсваме със сусам. Слагаме в студена фурна, включваме на 220 градуса и печем около 25 мин, или докато добият лек тен и клечка забодена в тестото излезе суха. При нужда може да се покрият с лист алуминиево фолио, за да не прегорят.


В случая не съм оставила охлювчетата да втасат преди да изпека, а след като ги навих направо ги сложих в студена фурна и ги изпекох. Станаха много мекички и вкусни.




8 коментара:

  1. Действително тестото с белтъка става по-пухкаво.
    Има и случаи като го слагам, без да го чакам да втасва, във фурната на 150 С и постепенно увеличавам. При тебе е станало направо.
    Страхотни са тези рулца.

    ОтговорИзтриване
  2. Изкушение голямо са тези пухчета, Дари! Чудесно изглеждат!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Направо ми отвориха апетита тези охлювчета!Прекрасна рецепта,Дари!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни вкусни охлювчета! ;)
    Поздрави :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни вкусни охлювчета! ;)
    Поздрави :)))

    ОтговорИзтриване
  6. О, и аз съм фен на белтъчното тесто, Даре. Така удобно ми идва тази рецепта за закуска утре сутрин на футболиста :) Благодаря ти сърдечно за което!

    ОтговорИзтриване
  7. Гледам, че Нели сериозно се е замислила да ги спретне за закуска, аз по-мързеливо - от тук ще си отмъкна няколко, че не съм от ранобудните, а вече си легнах.

    ОтговорИзтриване