Значи, докато си поркате виното и приготвяте това неустоимо Пиле с бяло вино Шардоне на Люси ви предлагам да направите едни много вкусни багети, които да топнете в соса и да се размажете от кеф :)
Рецептата видях отново в сайта на Бон Апети тук: Френски багети
Толкова са хрупкави, вкусни и ароматни, че чак сърце ми запрепуска като се разнесе аромат от фурната и нетърпеливо проверявах през 5 мин дали са готови. На финал си изгорих ръцете в опит да ги омахам горещи, но си заслужават, определено.
Съставките са за 3 големи багети, които аз направих на 6 малки багети.
* 750 г брашно
* 400 мл вода
* 1 пакетче суха мая (7 грама) или 20 грама прясна мая
* 2 с. л. зехтин
* 1 ч. л. сол
* 1/2 ч. л. захар
За поръсване:
* сусам
* риган
* пармезан
(аз направих 3 броя с маслини, риган и кашкавал и 3 броя оставих чисти)
Маята се разтваря в леко затоплената вода с добавена сол и захар. Добавят се 2-3 с.л. брашно, разбърква се и се оставя сместа да втаса на топло. Останалото брашно се пресява в купа, прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая, зехтинът и се замесва меко и еластично тесто.
Оставя се в купата да втаса и да удвои обема си за около 1 час.
Втасалото тесто се премесва отново, оставя се да почине за 30 мин. След това се разделя на 3 или 6 равни части. Всяка се оформя с ръце на правоъгълник, изтънява се леко и се навива на руло.
Памучна кърпа се поръсва с брашно, подреждат се багетите, като платът се нагъва така, че да не се слепват една за друга багетите. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за 1 час. Малко преди да изтече времето се включва фурната да загрее на 240 градуса.
Върху всяка багета се правят прорези по диагонал (малко спадат при тази опция, но не е проблем), поръсват се със семена или както е в случая с риган, маслини, а в прорезите сложих и парченца кашкавал.
Пекат се в загрята на 240 градуса фурна, в която има купички с вряла вода, около 10–15 минути. С моята слаба фурна ги пекох около 30 мин.
Моите багети подредих в тавичка, която покрих с хартия за печене, която предварително бях нагънала на места на хармоника, за да не се докосват багетите, за да не се слепват.
Чудесни са багетите, Даре.
ОтговорИзтриванеДобави, че се слага около 350 мл вода,
за да се знае :)
Хубав вторник!
О, даже 400 вода! Мерси, Дани, пропуснала съм я.
ОтговорИзтриванеауу, превъзходно изглеждат!
ОтговорИзтриване