петък, 17 ноември 2017 г.

Шоколадови трюфели с уиски и кафе ликьор



Трюфелите са почти класически, с добавка 2 с.л. уиски и 2 кафе ликьор. Може да добавите лъжичка инстантно кафе, ако обичате съчетания на кафе и шоколад.
Не ползвам кувертюр, шоколад за готвене или на копчета. Избирам си тъмен шоколад, от тези, които обичам. Да е поне с 50% какао, най-добре да е с повече, примерно 70% какао.

Рецепта за 20 броя:
* 180 г тъмен шоколад
* 110 мл млечна сметана (30-35% масленост)
* 20 г краве масло
* 2 с.л. уиски
* 2 кафе ликьор
* Пълномаслено какао за овалване на бонбоните.


Сметаната, маслото и алкохолът се смесват в съд и се кипва на котлона.
Шоколадът се начупва в купа и се залива с горещата сметана.
Разбърква се и се оставя в хладилника за 2 часа.
Изважда се купата и се поставя в по-широк съд с малко студена вода и бучки лед. Идеята е да не омекне шоколадът бързо на стайна температура и да може да се оформят спокойно бонбоните.
С лъжичка се загребва от сместа, оформят се топчета, в неидеална форма, овалват се в какао и готово.
Съхраняват се в хладилник.



Няма коментари:

Публикуване на коментар