* 2 яйца
* 150 г кафява захар мусковадо
* 150 мл олио
* 60 г мед
* 2 равни ч.л. сода
* 2 с.л. оцет
* 2 ч.л. канела
* 1/2 ампула течна ванилия или 2 ванилии на прах
* 470-500 г брашно (+ за разточване)
* ябълков мармалад за слепване на линцерите
* шоколадова глазура
/100 г тъмен шоколад разтопен с 40 г краве масло)
* белтъчна глазура
/1 белтък + 150 г пудра захар + лимонов сок/
* захарни декорации по желание
В купа се смесват яйцата, захарта, олиото, меда, канелата и ванилията. Сместа се разбърква с вилица, докато се получи еднородна смес и да няма бучки от кафявата захар. /Може да ползвате и кристална бяла захар за рецептата. Спряла съм се на този вид кафява захар защото харесвам вкуса ѝ. /Содата се смесва с оцета, да шупне и се изсипва към останалата смес и отново се разбърква. На порции се добавя брашно и се замесва тесто. Получава се съвсем леко по-лепкаво. Поставя се в купа и след това в хладилника за два часа.
Тестото се разточва на части, върху поръсен с брашно плот. Периодично се поръсват плотът и точилката, защото е леко лепкаво. Дебелината е около 4-5 мм. Не трябва да са много дебели меденките. Изрязват се кръгчета с малка чаша и внимателно се преместват в тава покрита с хартия за печене.
Най-лесно ги взимам от плота и премествам с помощта на нож. Както писах, леко лепкави са, но с нож лесно се преместват и не се разваля формата. Ако ви се струва твърде лепкаво, добавете лъжица, две брашно и премесете отново тестото.
Пекат се в предварително и добре загрята фурна на 180 градуса с долно и горно нагряване, на средна скара, за 6-7 минути. Важно е меденките да не се препичат, защото после ще трябва да се съхраняват дълго време в кутия да омекнат, преди да станат годни за консумация.
Не чакайте да станат кафяви, а съвсем лек отенък да имат и ги вадете.
Изглеждат меки и неизпечени, но точно 5 минути след като сте ги извадили вече ще са твърди.
Слепват се по две меденки с мармалад и се украсяват с шоколадова и белтъчна глазура.
Глазурите слагам в торбичка, режа съвсем малка дупчица на върха и шприцовам върху медените линцери. Поръсвам със захарни фигурки.
*Белтъчна глазура: В купа се смесват белтъкът и всичката пудра захар. Разбърква се хубаво с вилица, да стане гладка смес. Добавят се 2-3 с.л. лимонов сок и отново се разбърква.
* Шоколадова глазура: На водна баня в съд се смесват шоколадът и маслото. Разтопяват се при непрекъснато разбъркване.
От тази доза ми излязоха 48 линцери.
Мнооого ги обичам, но тази година ги пропуснах.
ОтговорИзтриванеЗатова се черпя при теб!
Много сполучлив, станаха ни любими
ОтговорИзтриванеСтрахотно! Да ви е вкусно :)
ОтговорИзтриване