петък, 16 февруари 2018 г.

Кекс с царевично и пълнозърнесто оризово брашно



Една идея за вкусна, бърза, безглутенова закуска (ако следите за чистотата на продуктите по опаковките).
Кексът се прави за отрицателно време, пече се бързо и за няма и 30 минути сте готови със закуската.

Трябват ви: квадратна тавичка, хартия за печене, загрята фурна на 180 градуса с долно включен вентилатор или на около 180-190 градуса с долно и горно нагряване,  и следните продукти:


* 3 яйца
* 300 г кисело мляко 4,5%
* 1 равна ч.л. сода за хляб
* 50 мл олио/зехтин
* 100 г краве сирене /натрошено/
* 100 г царевично брашно
* 100 г пълнозърнесто оризово брашно

По желание в пълнежа се слагат:
* 10 г ленено семе
* 10 г белено слънчогледово семе
* 10 г сусамово семе
/или други семена на вкус/

За поръсване по желание: по лъжица от семената.


Содата се разтваря в киселото мляко, разбърква се да шупне. Добавят се яйцата, олиото, семената, натрошеното сирене и сместа се разбърква.
На порции се добавят брашната, разбърква се с лъжица до получаване на еднородна смес.
Сместа се изсипва в тавата покрита с хартия за печене и се изравнява. Отгоре се поръсва по желание със семена.
Пече се в продължение на около 15-20 минути. Проверява се с клечка, забодена в средата, дали е изпечен.
Готовият кекс се изважда, оставя се леко да се охлади, за около 5 минути и се нарязва на квадрати.



Няма коментари:

Публикуване на коментар