Започвам годината с десерт. Много вкусни баклавички, които отдавна се каня да направя.
Едно време често се срещаха в магазините и много обичах, но много отдавна не съм виждала такива. Начинът на направа и съдържание в плънката са по предпочитания.
Не знам колко броя излязоха, забравих да преброя, но количеството е доста и хапвахме много дни. Само 20 броя от тях потопих в шоколад, а останалите поръсих с малко шоколад отгоре.
А ето и рецептата:
* 400 г фини кори за баклави и щрудели
Плънка:
* 200 г орехови ядки (едро смлени)
* 180 г захар (1 чаена чаша)
* 1 ч.л. канела
* 4 ванилии
* 20 г галета
За намазване на корите:
* 60 г краве масло
* 60 мл олио
За поливане на баклавата преди печене:
* около 100 мл олио
Захарен сироп:
* 800 г захар
* 800 мл вода
* 1 пълна с.л. мед по желание
За шоколадовата глазура:
* 200 г тъмен шоколад с 50% какао
* 50 г краве масло
За поръска пожелание:
* смлени орехови ядки
* захарни декорации
Първо се прави сиропът. Смесват се захарта и водата и се слага сместа на котлона да ври, докато сиропът се сгъсти. Отне ми около 20 минути време. Оставя се сиропът да се охлади.
По желание може да добавите лъжица мед, докато е още топъл сиропът.
Включва се фурната да загрява на 180 градуса.
Плънка:
Ореховите ядки се смесват в купа със захарта, ванилията, канелата, галетата и сместа се разбърква с лъжица.
Маслото се разтопява, добавя се олиото, разбърква се.
Взима се една кора, намазва се с маслената смес на места, покрива се с втора кора, отново се намазва с четка, не обилно. В единия край се разпределя плънка, по около 2 с.л. пълни, кората се навива стегнато на руло и се поставя в правоъгълна тава. Процедира се с всички кори така, слепват се по две с мазнина, слага се пълнеж в единия край и се навиват на руло. Подреждат се плътно в тавата.
След като са подредени, с остър нож се нарязват на малки квадратчета или правоъгълници.
Сгорещява се олиото и с помощта на лъжица се поръсват баклавичките. Да не ви притеснява, че ще стане мазно.
Баклавичките се пекат около 20 минути в загрята фурна, докато хванат хубав тен.
Изважда се баклавата и се залива със студения сироп.
Може да направите сиропа и след като сте изпекли баклавата. Важно е да се ползва така - горещ сироп - охладена баклава, или гореща баклава - студен сироп.
Полятата баклава се оставя да престои 24 часа, да поеме сиропа. Желателно на хладно място, но не в хладилник.
След като е поела сиропа, може да се консумира. По желание може да поръсите баклавичките със смлени орехови ядки, разтопен бял или тъмен шоколад.
За баклавички с шоколадова глазура:
Шоколадът се начупва и смесва с кравето масло в малък и дълбок съд. Разтопява се на водна баня.
Изваждат се от тавата 20 баклавички в чиния. Подготвя се плато покрито с хартия за печене.
Всяка баклавичка с помощта на вилица се топва в шоколадовата глазура, изважда се и подрежда в платото. Поръсват се отгоре със захарна декорация или смлени орехови ядки. Оставят се да се охладят, да стегне шоколадът и са готови за консумация.
Истински разкош са тези домашни шоколадови баклавички.
ОтговорИзтриванеОпитвала съм готови - ужасни са, но не съм се сещала да си направя у дома.