За блата:
* 3 белтъка
* 180 г кристална захар
* 1 равна супена лъжица царевично натурално нишесте
* 1 ванилия
* щипка сол
Белтъците, щипка сол, ванилията и нишестето се смесват в купа и се разбиват с миксер около 1 минута.
На порции се добавя захарта, при непрекъснато разбиване, в рамките на още 1 минута.
След това се разбива в продължение на още 4 минути. Сместа става гъста и лъскава.
Шприцова се в тавичка покрита с хартия за печене, която предварително е намазана фино с олио. Може да се шприцова, може да се изсипе и оформи с лъжица, да има вдлъбнатина, в която после да се добави крем.
/В случая една част изсипах в тавичката върху хартията и разстелих с лъжица, а отгоре шприцовах кръгове./
Тавата се слага във фурната на средна скара. Включва се на 100 градуса с горно и долно нагряване и се суши 90 минути.
Изважда се тавата, внимателно с хартията се изважда и целувчения блат. Внимателно се премества в сервизна чиния. /Премествам го топъл, че ми е по-лесно. Като изстине все ми се начупва тук-там./
Оставя се да се охлади хубаво.
За крема:
* 3 жълтъка
* 20 г царевично натурално нишесте
* 150 мл млечна сметана 30 % масленост (може и само прясно мляко да се направи)
* 150 мл прясно мляко
* 80 г кристална захар
* По желание малко жълта сладкарска боя за засилване цвета на крема (съвсем малко)
* 50 г бял шоколад
Жълтъците, нишестето и 50 мл от студеното прясно мляко се смесват в купичка и се разбъркват. /Хубаво е сместа да се претрие през цедка, да няма бучици./
Останалото мляко, сметаната и захарта се слагат в съд на котлона, да се загрее сместа, но не чак да кипва. Добавя се на тънка струйка яйчената смес и се бърка с бъркалка, докато се сгъсти кремът. Внимава се да не загори.
Маха се от котлона, добавя се начупен бял шоколад и се бърка, докато се стопи. По желание се добавя щипка от сладкарската жълта боя за засилване цвета на крема.
Кремът се оставя да се охлади на стайна температура, като периодично се разбърква, да не хване коричка.
Може да се съхранява в хладилник, но е добре плътно до крем да е покрит със свежо фолио, да прилепне за крема, отново за да не хване коричка.
За декорация:
* 200 г малини
* 50 г разтопен бял шоколад
* 1 лъжица филирани бадеми
* пудра захар
Добре е Павлова да се сглобява малко преди консумация.
Може да стои сглобена в хладилник, но доста омеква целувчената смес и не е хрупкава, а кремчето може да се разтече.
Затова, когато решите да сервирате, сипвате крем в целувчената основа, подреждате малини отгоре, по желание разтопявате още 50 г бял шоколад на слаб огън (1-2 степен) и поръсвате отгоре върху малините. Може да поръсите с филирани бадеми и пудра захар.
За рецептата съм използвала 200 грама малини.
Е, как да не му се прииска на човек от този разкош...
ОтговорИзтриванеМежду другото никога не съм правила, но и не съм опитвала "Павлова".
Дали не е време...