Попаднах на тях в този блог: Broa de fuba
Различни варианти на приготвяне и рецепти може да се намерят в интернет., но основните съставки са едни и същи. И с парено тесто, и с месено по-твърдо тесто, и шприцовани, и оформени на големи топки, разрязани на квадрати - всякак. Явно в различните части ги правят различно, но избрах тази рецепта, че ми хареса оформлението, а и парено тесто, като еклерчета са, малки. Може да се напълнят с някаква смес (солена според мен), макар в тестото да има захар и да са по-сладки.
Направих варианта от блога, като вместо резене сложих копър. И направих една доза с лимецово брашно, вместо с бяло брашно. В тестото добавих ким. Ами, вкусни са, харесаха ми много, макар и леко да сладнят. Тия с лимецово брашно при шприцоване бяха с по-рядка консистенция, но не посмях да сложа повече брашно. Загуби се леко формата, но мисля че така са си точно на вкус и не трябва да се добавя повече брашно.
А ето и рецептата:
* 250 мл прясно мляко
* 100 г краве масло
* 50 г захар
* 1 ч.л. семена резене или копър/ ползвах пресен, нарязан на ситно)
* 100 г бяло брашно
* 50 г царевично брашно
* 3 яйца
В тенджера на котлона се слагат млякото с маслото, захарта и семената резене/копър или нарязан на ситно копър. Сместа се оставя да заври и се маха от котлона.
Смесват се двата вида брашно, изсипват се наведнъж в горещото мляко, бърка се енергично с лъжица, докато сместа се сгъсти и стане на голяма топка. /Аз връщам на слаб огън и бъркам около 30 секунди, хубаво да се отлепи тестото и да стане на топка, но внимавам да не загори/
Готовото тесто се оставя да се охлади. Може да разстелите тестото с лъжица, да изстине по-бързо.
Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се бърка с лъжица, докато изцяло се поеме от тестото и стане хомогенна сместа.
Готовата смес се слага в пош и се шприцоват еклерите/хлебчета в тава покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Аз ги направих малки, следователно ги пекох по-малко време от описаното. Ако се направят по-големи, ще се пекат по-дълго време.
Фурната се загрява на 180 градуса с долно и горно нагряване и хлебчетата се пекат на средна скара за 20 минути, ако са малки, и за около 30-35 минути, ако са по-големи. Фурната не се отваря по време на печене.
Когато хванат тен се изключва фурната, оставя се отворена вратичката и хлебчетата се оставят да постоят около 5 минути, преди да се извадят.
Вътре са кухи, идеални за пълнене.
Във варианта с лимецово брашно, просто се заменя бялото брашно с брашно от лимец и вместо резене или копър се добавя ким. Много са вкусни :)
Суперски
ОтговорИзтриванеАх, ти, и твоите тестени изкушения...
ОтговорИзтриванеЕто това вече е наистина супер - моят син може и да яде нещо с царевично брашно! Не че всичко друго в блога ти не е супер. Преди много години ядох в Бразилия - там ги сервират с разни видове пастети/разрядки и сам си правиш пълнежа. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеСем22
Коконче, нямам идея как попаднах тук, но си тръгвам с много приятно чувство! <3
ОтговорИзтриванеХаха, Нели, ще ме умориш.
ОтговорИзтриванеАз пък заспалата чета коментари, пускам, а после хич не се сещам дума да напиша.
Семче, благодаря :*
Веси, Батето :*