събота, 20 октомври 2018 г.

Пъстърва по Годечки



Снощи хапвахме вкусна пъстърва по рецепта на Георги Бордовски. Не съм любител на рибата, но консумирам чат-пат и то съм с предпочитания към черноморската и предимно по-дребна риба: сафрид, чернокоп, заргана.

В случая обаче, дори да не обича човек риба, особено пък тия, както обичам да наричам (тинести риби), то ако му сервират риба по тази рецепта на Бордовски, точно с тази марината, то ще заобича някак. Че и други риби ще започне да приготвя по този начин :)
Рецептата на Бордовски е следната:

За 4 порции:
4 пъстърви (около 1,2  кг.)
4 стръка пресен чесън (4 скилидки стар)
4 с.л. оцет
1/2 връзка копър
1/2 ч.л. черен пипер
сол на вкус
брашно за паниране
олио за пържене

гарнитура, 1 лимон

   Рибите се изчистват, отрязват им се главите и опашките, посоляват се и се поръсват с черния пипер. Оставят се в хладилник да отлежат няколко часа. Панират се с брашно и след 15 минути се изпържват в предварително загрятото олио от двете страни. Поставят се в съд с капак. Чесъна се счуква с оцета, размесва се със ситно нарязания копър и пъстървите се поръсват обилно със сместа. Оставят се 5 минути да се мариноват и се поднасят с гарнитура задушени картофи, салата и по 1/4 лимон.

Добавих си към оцета и повечко лимонов сок.
Стана разкошна риба, с хубава коричка, сочна и вкусна.

Източник: Пъстърва по Годечки - Бордовски


Светла му памет на Бордовски! Остави богато кулинарно наследство в един изключително приятелски настроен форум и много кулинари приятели се сещат за него и никога няма да забравят.
Тук може да видите много негови рецепти. Издаде и книга.
Диабетичната кухня на Бордовски


3 коментара:

  1. И много хора от този кулинарен форум ми липсват вече.
    А тази рибка е жестока :) Много я харесваме и ние и често приготвям пъстървата по тази рецепта.
    Ако знаеш как се радвам да виждам рибни рецепти при теб, Даре :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Даре...благодаря!
    Чудесна е тази риба!

    ОтговорИзтриване