събота, 20 октомври 2018 г.

Бутер баница



Още една интересна рецепта от кухнята на Георги Бордовски - Бутер баница.
Специфичното в тази рецепта е, че тестото се прави със зехтин, а корите се разточват с пшенично нишесте.
Тестото е изключително меко, фино, разточва се много лесно до много фина кора (при желание). Може да се направят с него баклави, различни плодови сладкиши.

За баницата ползвах тава с диаметър 28 см. Разточвайки корите видях, че е можело да ползвам по-голяма тава и да разточа още по-тънко, но все пак и така баницата ми хареса много.
Бързо се приготвя, няма втасване, няма изчакване на тестото. Замесва се, разточва се и се пече.

Ето рецептата на Бордовски: Бутер баница


1 яйце
300 гр. брашно
50 г. пшенично нишесте
150 г. кисело мляко
100 мл. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода бикарбонат
20 г. краве масло
100-150 г. сирене


В купа се смесват яйцето, млякото, лимоновият сок, солта и сместа се разбърква. Содата се добавя в брашното и на порции се добавя към течната смес. Замесва се меко тесто.
Разделя се на 4 части, а всяка една на още 4 части, които се оформят на топки и се притискат малко да се сплескат. Всяка една се поръсва хубаво с пшенично нишесте Четири броя се наслагват една върху друга и върху поръсен плот с нишесте се разточват на тънка кора. Така в намаслена тавичка за печене се редува кора, натрошено сирене, кора.
Най-отгоре кората се оставя чиста, разрязва се баницата първо на 4 парчета и след това на още 4.
Маслото се разтопява и се намазва отгоре, като е хубаво да влезе и в разрезите.
По желание се поръсва със семена.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути.
Моята баница пекох на средна скара с функция долно нагряване + вентилатор на 200 градуса в продължение на около 15 минути и след това намалих температурата на 180 градуса и пекох още 15 минути. Сложих баницата в студена фурна.

Готовата баница се изважда, напръсква се със студена вода и се покрива с кърпа.
След 10 минути е готова за нападение с чаша айрян :)

* Към моята баница има добавени семена, а сиренето в нея е козе.



3 коментара:

  1. Обичам тази баница!
    Страхотна е, Даре!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм правила тази баница.
    Но толкова ме зарадва с тази рецепта, и натъжи...
    Жоро ми липсва...Но с рецептите си живее сред нас.

    ОтговорИзтриване