Това е един интересен вариант на катмер, но направен на руло.
Взаимствах идеята от YouTube, като не съобразих да направя и двата варианта на катмер, които са показани, а направих само този с рулото, като вместо 2 кори, сложих 4.
Обещавам си да направя и другия вариант и да добавя след време в публикацията.
Очаквано, във варианта на руло, сиренето потъна в него, вътрешността стана куха, не много удобно за сервиране, но пък много вкусно. Така замесено и оформено рулото, наподобява малко на кроасан, но маслото е значително по-малко. Коричката е хрупкава и трошлива, също като при кроасаните.
Рецептата, която гледах е тази: Sivas Katmer
Количествата си съчиних малко, защото не разбирам грам езика :)))
Но използваното количество тесто, според мен е напълно достатъчно да се направят и двата вида катмер. И плоският, и този на руло, като при рулото се използват 2 кори, а не 4, както аз направих.
Ако решите все пак да правите голямо руло, то ползвате цялото тесто само за него, а продуктите са:
* 125 мл прясно мляко
* 125 мл вода
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* 10 г прясна мая
* 20 г краве масло
* 450 г брашно (+ още малко при разточване)
Пълнеж:
* 150-200 г сирене или кашкавал
* 125 г (1 пакетче) краве масло
За намазване:
* 1 жълтък разбит с малко оцет
/или разбито цяло яйце/
Маята се разтваря в леко затоплените мляко и вода. Добавя се захарта, 3-4 с.л. от брашното, разбърква се и се оставя да втаса. Останалото брашно се изсипва в купа, прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая, солта, размекнатото краве масло и се замесва тесто.
Оставя се да втаса на топло, да се надигне /за около 1 час/.
Разделя се на 4 части. Всяка част се разточва на кора. Първата кора се намазва с масло, сгъва се на плик, както е показано на снимките, като също при сгъването се маже с масло и се слага пликът във втората кора, в средата, като кората също се намазва с масло и се сгъва с пликът вътре в нея. Така се процедира с всички кори, ако се прави рулото с 4 кори.
Готовото тесто се оставя да почине за десетина минути, след което върху поръсен плот с брашно се разточва на правоъгълник. В средата се слага сирене, или настърган кашкавал, сгъва се от двете страни, да стане на руло.
Премества се в тава за печене, покрита с хартия за печене.
Отгоре с помощта на нож за пица се правят прорези. Рулото се оставя да втаса за 30 минути, намазва се с разбит жълтък, слага се в студена фурна на средна скара. Включва се функция долно нагряване + вентилатор и температура 200 градуса.
Първите 10 минути се пече на 200 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 30 минути.
Изважда се, оставя се 10-15 минути леко да се охлади и се разрязва.
Много е апетитно, Даре.
ОтговорИзтриванеИ с това масло...
На клиповете гледам, че вода/мляко е 2:1
Но то толкова трудно превеждат от турски..
Ще го опитам :)
Дани, аз затова писах, че си съчиних продуктите :))) Нищичко не разбирам.
ОтговорИзтриванеНо да, млякото е повече от водата. Маята видях че цяло пакетче сложи, аз само 10 г прясна и достатъчно бухна с нея. Пак някаква турска е прясната мая, която ползвах.
И малкото ми май е по-малко. Разтопих пакетче и ми стигна.
Даре, много интересна рецепта и изглежда тооолкова вкусно! Ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеКакво да кажа - прелест!
ОтговорИзтриванеНели, Веси, благодаря :)
ОтговорИзтриване