Провали се малко първоначалното ми желание да направя точно тази торта и главно промяната в рецептата е в заливката с карамел. Вместо да направя заливка с карамелизирана захар, която се разрежда после с вода и последващо се сгъстява с царевично брашно и краве масло, за заливка използвах кондензирано сварено мляко (Дулсе де лече), като по-лесен и бърз вариант, но така тортата стана не "Три млека", а четири :) И е почти по албански :)
Бих я направила отново. И да, бих коригирала заливката, не защото с Дулсе де лече не е вкусна, а за да опитам по възможност с точност как е на вкус албанският вариант на този десерт.
/ Коригирам се - опитах и с направена заливка както е по-рецепта. Много добре се получава. Снимката добавям най-долу в публикацията/
Посочените продукти са за тавичка 30х40 см, но ползвах 20х30 см и тортата ми е още по-висока. Ползвайте тава с по-високи стени, за да има място да се налее млечната смес и да може тортата да я поеме за 24 часа.
Тортата е сладка, много... и вкусна :)
А ето и рецептата:
За блата:
* 6 големи яйца (7 броя, ако са по-малки)
* 300 г пудра захар
* 400 г брашно
* 2 ч.л. бакпулвер
* 2 ч.л. ванилия екстракт
За сиропиране:
* 800 мл прясно пълномаслено мляко
* 400 г кондензирано неподлсадено мляко (или изпарено мляко- вари се пълномаслено мляко, докато изври водата и се концентрира - долу-горе наполовина)
* 400 мл пълномаслена млечна неподсладена сметана (поне 30 % масленост)
За карамелената заливка:
* 450 г кристална захар
* 120 мл вода
* 45 г царевично брашно
* 240 г краве масло
* 1/2 ч.л. морска сол
Фурната се загрява на 180 градуса.
Белтъците се разбиват с миксер на пухкава смес. На порции се добавя захарта, докато стане лъскав крем.
Жълтъците се смесват с ванилията и се разбиват.
Брашното се смесва с бакпулвера.
На порции към белтъците се добавят жълтъците при непрекъснато разбиване с миксер.
Лъжица по лъжица се добавя и брашното, докато сместа поеме цялото количество.
Получава се много гъста смес.
Изсипва се в намазана с масло тава, изравнява се и се пече на второ ниво на фурната, отдолу-нагоре, за 30 минути.
Може да изпечете блата на средна скара, на включена функция долно нагряване с вентилатор, на 180 градуса.
Готовият блат се сиропира с млечния крем и се надупчва на много места.
Правило за сиропирането е: горещ блат-студен сироп, или студен блат- горещ сироп.
/Аз сиропирах горещ блат със студен сироп и ми бяха нужни 24 часа да поеме цялата млечна смес, като няколко пъти дупчих целия блат плътно и държах на стайна температура първите 4-5 часа, за да не стегне сиропът като крем отгоре, преди да е попил в блата.
Тортата се охлажда в останалите часове в хладилник и се оставя да поеме цялата смес.
За заливката:
Карамелизира се захарта, като се внимава да не прегори. Когато хване хубав карамелен цвят, леко кафяв, се маха от котлона, много внимателно се налива водата. Пазете се, да не се изгорите.
Сместа се връща на котлона, докато карамелената захар се разтопи във водата.
Добавя се маслото към карамела, а след това и брашното, което преди това се разтваря в малко студена вода (около 50 мл), при непрекъснато разбъркване, докато се посгъсти карамелът. Ако е много гъста сместа се добавя вода. Заливката не трябва да е много гъста, а по-течна, тъй като после ще стегне отгоре.
Готовата заливка се охлажда леко и се излива внимателно върху тортата. Разпределя се навсякъде и се охлажда преди сервиране.
Ако като мен решите да не ползвате тази заливка, а Дулсе де лече, то в широк съд (дълбок тиган с дебело дъно) изсипете консервата сварено кондензирано мляко. Добавете около 30 г краве масло. Разбърквайте на слаб огън, докато карамелената заливка се втечни. Залейте тортата, разпределете и охладете.
Ами, това е :)
И да не забравя - това е източникът на рецептата: https://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-3181419/Med-make-mouth-water-Albanian-three-milk-cake.html , а това е готвачът Rick Stein - топ готвач и водещ на кулинарно предаване и рецептата е от неговата кулинарна книга (ако е само една - нямам представа :))
И извинете телефонните ми снимки, но тези дни съм на вълна такива кадри, заради липсата на слънце и късното готвене :)
Ето тортата и във вариант с написаната глазура в рецептата. Идеално се получава :)
Посочените продукти са за тавичка 30х40 см, но ползвах 20х30 см и тортата ми е още по-висока. Ползвайте тава с по-високи стени, за да има място да се налее млечната смес и да може тортата да я поеме за 24 часа.
Тортата е сладка, много... и вкусна :)
А ето и рецептата:
За блата:
* 6 големи яйца (7 броя, ако са по-малки)
* 300 г пудра захар
* 400 г брашно
* 2 ч.л. бакпулвер
* 2 ч.л. ванилия екстракт
За сиропиране:
* 800 мл прясно пълномаслено мляко
* 400 г кондензирано неподлсадено мляко (или изпарено мляко- вари се пълномаслено мляко, докато изври водата и се концентрира - долу-горе наполовина)
* 400 мл пълномаслена млечна неподсладена сметана (поне 30 % масленост)
За карамелената заливка:
* 450 г кристална захар
* 120 мл вода
* 45 г царевично брашно
* 240 г краве масло
* 1/2 ч.л. морска сол
Фурната се загрява на 180 градуса.
Белтъците се разбиват с миксер на пухкава смес. На порции се добавя захарта, докато стане лъскав крем.
Жълтъците се смесват с ванилията и се разбиват.
Брашното се смесва с бакпулвера.
На порции към белтъците се добавят жълтъците при непрекъснато разбиване с миксер.
Лъжица по лъжица се добавя и брашното, докато сместа поеме цялото количество.
Получава се много гъста смес.
Изсипва се в намазана с масло тава, изравнява се и се пече на второ ниво на фурната, отдолу-нагоре, за 30 минути.
Може да изпечете блата на средна скара, на включена функция долно нагряване с вентилатор, на 180 градуса.
Готовият блат се сиропира с млечния крем и се надупчва на много места.
Правило за сиропирането е: горещ блат-студен сироп, или студен блат- горещ сироп.
/Аз сиропирах горещ блат със студен сироп и ми бяха нужни 24 часа да поеме цялата млечна смес, като няколко пъти дупчих целия блат плътно и държах на стайна температура първите 4-5 часа, за да не стегне сиропът като крем отгоре, преди да е попил в блата.
Тортата се охлажда в останалите часове в хладилник и се оставя да поеме цялата смес.
За заливката:
Карамелизира се захарта, като се внимава да не прегори. Когато хване хубав карамелен цвят, леко кафяв, се маха от котлона, много внимателно се налива водата. Пазете се, да не се изгорите.
Сместа се връща на котлона, докато карамелената захар се разтопи във водата.
Добавя се маслото към карамела, а след това и брашното, което преди това се разтваря в малко студена вода (около 50 мл), при непрекъснато разбъркване, докато се посгъсти карамелът. Ако е много гъста сместа се добавя вода. Заливката не трябва да е много гъста, а по-течна, тъй като после ще стегне отгоре.
Готовата заливка се охлажда леко и се излива внимателно върху тортата. Разпределя се навсякъде и се охлажда преди сервиране.
Ако като мен решите да не ползвате тази заливка, а Дулсе де лече, то в широк съд (дълбок тиган с дебело дъно) изсипете консервата сварено кондензирано мляко. Добавете около 30 г краве масло. Разбърквайте на слаб огън, докато карамелената заливка се втечни. Залейте тортата, разпределете и охладете.
Ами, това е :)
И да не забравя - това е източникът на рецептата: https://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-3181419/Med-make-mouth-water-Albanian-three-milk-cake.html , а това е готвачът Rick Stein - топ готвач и водещ на кулинарно предаване и рецептата е от неговата кулинарна книга (ако е само една - нямам представа :))
И извинете телефонните ми снимки, но тези дни съм на вълна такива кадри, заради липсата на слънце и късното готвене :)
Ето тортата и във вариант с написаната глазура в рецептата. Идеално се получава :)
Ще опитам и твоя вариант, Даре!
ОтговорИзтриванеАз пък знаех, че Трилече-то е турски десерт.