петък, 21 декември 2018 г.

Бодрум кебап/ Çökertme Kebabı (Bodrum kebabi)



Днешното предложение е отново за вкусен кебап. Правила съм подобен кебап с кисело мляко от същия сайт, но със смляно месо и има леко разминаване в подправките: Кебап с кисело мляко
Днешното предложение може да видите в оригинал тук: Бодрум кебап/ cokertme-kebabi, а ето как го приготвих аз:

Бодрум кебап/ Çökertme Kebabı (Bodrum kebabi)



За 3 порции:
* 600 г телешко месо (шол)

Марината:
* 1 глава лук нарязана на ситно
* 2 скилидки чесън нарязани на ситно
* 2-3 с.л. зехтин
* 1/2 ч.л. смлян кимион
* 1 ч.л. мащерка
* 1 пълна с.л. кисело мляко (или 1 с.л. оцет)

Доматен сос:
* 1 малка консерва белени домати (или половин буркан)
* сол на вкус
* 2 с.л. зехтин
* черен пипер
* щипка изсушен риган

Млечен сос:
* 500 г кисело мляко
* 1 скилидка чесън пресована (или малко чесън на прах)
* сол на вкус
* черен пипер

* 750 г бланширани картофи (или малко повече пресни)
* 3 пресни чушки чорбаджийски (изпечени на тиган), или 3 чушки сиврия


Продуктите за маринатата се смесват, месото се нарязва на хапки или на много тънки лентички и се разбърква с маринатата. Оставя се в хладилника за 1 час.

През това време се прави доматеният сос, като в малка тенджерка на котлона се смесват консервата домати, зехтин и сол и сместа се оставя да ври на тих огън, като периодично се разбърква, докато малко се сгъсти. Накрая се подправя с щипка риган.

За млечния сос се смесват млякото и подправките и сместа се разбърква.

Маринованото месо се изпича на грил тиган, или на тиган с незалепващо покритие, за около 5 минути общо и от двете страни, ако е нарязано на лентички, а ако е на хапки се готви малко по-дълго време.

Картофите се изпържват в загрятата мазнина и се разпределят за 3 порции.
Върху тях се поръсва с лъжица от млечния и доматения сос, а отгоре се разпределят хапките месо. Ястието се гарнира с изпечени чорбаджийски чушки.



2 коментара: