четвъртък, 20 декември 2018 г.

Свински джолан с тъмна бира и сланина


* свински джолан заден (1,3-1,5 кг), или 2 малки предни джолана
* 500 мл кенче тъмна бира (Kozel ползвах)
* 3-4 с.л. зехтин
* 150 г прясна сланина
* черен пипер и сол на вкус
* стрък розмарин
* глава лук
* 3-4 скилидки чесън
* 2 с.л. натурално пшенично или царевично нишесте ратворено в 100 мл студена вода)


В малко зехтин се запържват сланината нарязана на лентички, лук и чесън нарязани на ситно, докато сланината хване златиста коричка.
Добавя се бирата да клокне, добавят се розмарин, черен пипер и сол.
Залива се джоланът със сместа и се готви под капак във фурната (за да не се изпари бирата) за 2-3 часа, в зависимост големината на джолана, на 180-190 градуса.
Нишестето разтворено в малко студена вода се изсипва накрая директно в тавичката и ястието се оставя във фурната за още 2-3 минути.
После само се накъсва джоланът и се махат костите.

Сланинката може да се запържи самостоятелно в собствена мазнина и вместо да се добавя вътре в ястието, да се добави накрая, като се поръси преди сервиране. Така може би ще изглежда по-красиво, но пък сега си е оставила аромата и е много вкусно. И също, ако ще се поръсва отгоре сланината, може да се прецеди сосчето, да изглежда по-елегантно ястието при сервиране.


Няма коментари:

Публикуване на коментар