И в Нигерия си имат традиционен кебап и май не е само един.
Спрях се на този, защото ме заинтригува фъстъчената панировка на месото. Интересна, пикантна, понася се добре от хора със здрави стомаси. Останалите да подхождат с внимание :)
Типично ястието се приготвя с прясно говеждо или телешко месо, но традиционно се среща и с рибно филе, скариди, пилешко месо.
Продава се подправка са Суя кебап, но ако не намерите такава в арабските магазини, то може да си направите в домашни условия.
Сервира се с пресен червен лук и още подправки по желание. На нас идеално ни пасна кебапа поднесен с млечно майонезен сос, леко да тушира пикантността.
Направих кебапа с пилешко и свинско месо.
Типично при приготвянето е овкусеното месо да се наниже и изпече на шишчета. За препоръчване на грил, но може и на скарата във фурната.
Получава се добре, дори да не се наниже на шиш, а просто на хапки да се изпече в грил тигана.
Първо да споделя как да си направите вкъщи подправка за Суя кебап.
Suya spice / Подправка за Суя кебап
За да овкусите около 600-700 г месо:
* 60-70 г печени и обелени фъстъци
* 1 ч.л. джинджифил на прах
* 1 ч.л. чесън на прах
* 1 ч.л. лук на прах
* 1 ч.л. бял пипер (или черен пипер)
* 1 ч.л. кайенски пипер (или друг лют пипер)
* 2 ч.л. червен сладък пипер
* 2 кубчета Маги бульон (зеленчуков или пилешки)
* 1 ч.л. сол
* Всички продукти се смесват и се блиндират. Може в чопър, може в нутрибулет, може в мелничка за кафе.
* Подправката по желание се пресява. /Избегнах тази опция/
* Готова е за овкусаване, а какво месо да ползвате - телешко, говеждо, пилешко, рибно филе или скариди, изберете вие.
/По принцип в рецептата за домашната подправка са посочени 2 ч.л. лют пипер и 1 ч.л. червен пипер, но обърнах пропорциите, защото щеше да е твърде люто. В някои рецепти е посочен и нигерийски черен пипер, който няма откъде да намеря, затова използвах нашенски черен пипер, а в някои рецепти ползват само бял пипер, или и бял пипер, и черен пипер, и лют пипер и кайенски пипер, но с тези дози люто имам чувство, че нямаше да мога да хапна от кебапа.
Ето и линкове за приготвяне на Suya spice - Suya spice - 1 и Suya spice - 2
Относно фъстъченото брашно, използва се освен фъстъчено брашно, то и Kuli Kuli - африкански снакс. А как се приготвя може да видите тук: Kuli-Kuli
А ето моя вариант.
Suya kebab/ Суя кебап - нигерийски кебап
* зехтин/олио 3-4 с.л.
* цялата доза подправка за Суя кебап
* малко черен пипер
* 10 дървени шишчета /накиснати във вода/
* Месото се нарязва на хапки за шишчета. Овкусява се със зехтин, малко черен пипер.
Всяка хапка се овалва в панировката за суя и хапките се нанизват на шишчета.
Изпичат се на грил тиган и от двете страни, за около 10-12 минути (ако е пилешко месо, а ако е телешко, или свинско, за малко повече време, или зависи от силата на котлона).
Шишчетата може да се изпекат и на скарата във фурната.
Готовото месо се сваля от шишчетата и се сервира по желание с нарязан червен лук и още подправки. В моя случай с млечно-майонезен сос и люти чушки :)
Ето и няколко рецепти за приготвяне на кебапа:
Един сравнително бърз вариант, без да се миксират много подправки: Suya kebab
Суя кебап с пилешко месо
Едно предложение на Бон Апети - Суя кебап с фъстъчена коричка
И 24 китчън - Нигерийски Суя кебап
Поредното вкусно и чудно изглеждащо изкушение, Дари! Страшна си! Записано и ще бъде опитано в най-скоро време! Целувки!
ОтговорИзтриванеЦарица си на кебап :)
ОтговорИзтриванеИ този е много интересен и апетитен!
Сонче, Дани, благодаря :*
ОтговорИзтриванеПиршество!
ОтговорИзтриване