Или иначе казано - Фалшив сладък салам.
Харесах си идеята от YouTube тук: Khurma Peera
Съставките, които ползвах са ориентировъчни. Може да сложите повече ядки, а дори и сушени плодове. По рецепта е само с ядки, аз сложих и стафиди.
За овалване на салама се ползват суров шам фъстък и бяло маково семе. Аз сложих черно маково семе, тъй като не намерих бяло.
Рецепта:
* 400 г фурми без костилка
* 50 г сурово кашу
* 50 г суров шам фъстък
* 50 г сурови бадеми
* (по желание шепа стафиди - златна, черна, кафява)
* 2 ч.л. краве масло
* бяло маково семе за овалване
* малко нарязан суров шам фъстък
Фурмите се смилат в блендер да се образува гъста маса.
Ядките се нарязват на едро (без стафидите).
В тиган с незалепващо покритие се добавя лъжичка краве масло и се запържват за кратко ядките на слаб огън и се изваждат от тигана.
В същия тиган се загрява отново лъжичка масло и се слагат фурмите. Запържват се леко, отново на слаб огън, докато се отпусне сместа и омекне.
Връщат се ядките при фурмите, добавят се стафидите и се разбърква сместа, докато ги поеме.
Изважда се върху намазана с малко краве масло тавичка и се оформя на салам.
В тавичката се поръсва бяло маково семе или черно такова, нарязан шам фъстък и саламът се овалва от всички страни.
Премества се върху алуминиево фолио и се увива плътно.
Оставя се в хладилник да се стегне за 2-3 часа (може и във фризер), след което се нарязва с остър нож на порции.
Харесах си идеята от YouTube тук: Khurma Peera
Съставките, които ползвах са ориентировъчни. Може да сложите повече ядки, а дори и сушени плодове. По рецепта е само с ядки, аз сложих и стафиди.
За овалване на салама се ползват суров шам фъстък и бяло маково семе. Аз сложих черно маково семе, тъй като не намерих бяло.
Рецепта:
* 400 г фурми без костилка
* 50 г сурово кашу
* 50 г суров шам фъстък
* 50 г сурови бадеми
* (по желание шепа стафиди - златна, черна, кафява)
* 2 ч.л. краве масло
* бяло маково семе за овалване
* малко нарязан суров шам фъстък
Фурмите се смилат в блендер да се образува гъста маса.
Ядките се нарязват на едро (без стафидите).
В тиган с незалепващо покритие се добавя лъжичка краве масло и се запържват за кратко ядките на слаб огън и се изваждат от тигана.
В същия тиган се загрява отново лъжичка масло и се слагат фурмите. Запържват се леко, отново на слаб огън, докато се отпусне сместа и омекне.
Връщат се ядките при фурмите, добавят се стафидите и се разбърква сместа, докато ги поеме.
Изважда се върху намазана с малко краве масло тавичка и се оформя на салам.
В тавичката се поръсва бяло маково семе или черно такова, нарязан шам фъстък и саламът се овалва от всички страни.
Премества се върху алуминиево фолио и се увива плътно.
Оставя се в хладилник да се стегне за 2-3 часа (може и във фризер), след което се нарязва с остър нож на порции.
Уау, звучи безумно вкусно!
ОтговорИзтриване