събота, 27 юли 2019 г.

Бейти кебап/ Beyti kebabi



Няма да учудя никой с това, че показвам кебап. Набелязала съм го отдавна, както и още няколко такива, но чак сега му идва ред на този.
Приготвих го за гости и много се хареса :)
Спрях се на тази рецепта: beyti-kebabi

Beyti kebabi/ Бейти кебап



Продукти:
* 2 кори за баница (ползвах по-плътни кори - Одрински кори, а може и 2 арабски питки)
* 30 г разтопено краве масло

За доматения сос:
* 1 голям буркан консерва белени домати /или ако имате сгъстено домашно доматено пюре около 350 г)
* 2 супени лъжици краве масло
* щипка черен пипер
* сол
* щипка мащерка
* 1 скилидка чесън/ нарязана на ситно
* щипка захар

За кюфтета:
* 450 г телешка кайма (или смес 50:50 % телешко - свинско)
* 1 яйце
* 1 скилидка чесън/ нарязана на ситно
* 1 малка глава лук/ нарязана на ситно
* 1/2 ч.л. черен пипер
* щипка лют пипер (по желание)
* 20 г. галета
* сол

За сервиране:
* 250 г кисело мляко
* 2 стръка магданоз/ нарязани на ситно


Смесете всички продукти за каймата и омесете. Оформете 2 големи кебапчета. Сложете в тава за печене, покрита с хартия. Изпечете на 200 градуса на средна скара във фурната за около 10-12 минути.
Извадете и оставете да се охладят.

За доматения сос:
Изсипете консервата домати (несгъстените) и оставете да ври на тих огън, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти и се изпари водата.
Загрейте кравето масло (2 лъжици), добавете чесън нарязан на ситно, задушете за минута, добавете доматите, щипка сол, щипка захар, мащерката и гответе 4-5 минути. Опитайте на вкус, ако киселее, добавете съвсем малко захар.
Пасирайте соса.

Вземете една кора за баница, намажете с масло, сложете в единия край едното кебапче и навийте на стегнато руло. /Може да видите на снимката как съм ги направила аз и как са направени в публикацията по-горе, която е източника на рецептата/. В края залепете кората с вода, за да не се разтваря.
Разрежете на парченца по диагонал, не много тънки, по около 2,5 см. Подредете в тава покрита с хартия за печене. Намажете отгоре с разтопено краве масло и изпечете в загрята на 180 градуса фурна, докато порозовеят (около 15 минути, ако са дебели корите).
Извадете, подредете в сервизна чиния. Отгоре полейте с доматения сос, а в средата изсипете киселото мляко. Поръсете с нарязан на ситно магданоз и сервирайте.


Ако ползвате арабски питки, след навиване, рулцата не се пекат. Нарязват се, подреждат се в сервизна чиния и се поливат с доматения сос.
Ако решите да ползвате фини кори за баница, навивайте по две на руло, тъй като са по-тънки от одринските кори.
Може да се ползват кори на сач. Вижте в оригиналната публикация как се разрязват и навиват.
Турските кори на сач са много по-фини от българските и стоят някак по-пресни и недопечени, а нашите по-сухи.

За каймата: може да ползвате каквито подправки искате. Да включите червен пипер, кимион, мащерка, да изключите галетата, яйцето, ако сте взели готова кайма смес подходяща за кюфтета на скара, която няма да се раздроби при печене.

Сгъстеният доматен сос може да си приготвите, или да ползвате готов за улеснение. Аз си го приготвих, тъй като не съм ползвала готови доматени сосове и не знам колко интензивен е в тях вкусът.


6 коментара:

  1. Обещах си, че няма да чета този, докато не направя предишния. Тъй като Сюрмели вече изяден, със сигурност идва ред и на този, а с него вече изби рибата, поне при мен. Отново чудесно ястие, Дари, отново съблазняваш! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ти допада, Сонче. Знаеш, не съм открила топлата вода. Рецептата не е моя, но се радвам, че се споделят такива рецепти от чуждестранни кухни, за да можем и ние да опитаме малко различни ястия.
    Да ти е вкусно, а ако опиташ съм сигурна, че ще е :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз съм сигурна, че ще е вкусно, а ти бъди сигурна, че ще го направя😘😘😘

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно и красиво поднесено, Даре!

    ОтговорИзтриване
  5. Дари, изглежда много вкусно и въпреки, че не съм много по доматения сос се изкушавам да го опитам :)

    ОтговорИзтриване