Рецепта:
* 120 г черен шоколад (56 % какао)
* 90 г краве масло/ нарязано на парченца
* 1 ч.л. ванилов екстракт
* 1/4 ч.л. инстантно кафе
* 50 г сурови орехови ядки
* 1 препълнена с.л. брашно
* щипка сол
* 3 яйца
* 70 г пудра захар
* 100 г пресни малини
* 50 г кристална захар
За глазурата:
* 180 г черен шоколад (56 % какао) /начупен
* 120 мл пълномаслена сметана
* 100 г малини за украса
* по желание, сладолед или сметана /при сервиране на десерта
Шоколадът и кравето масло се смесват в купа и се разтопяват в микровълновата за 1 минута. Купата се изважда, добавя се ванилията, сместа се разбърква до хомогенност с лъжица и се оставя на стайна температура да се охлади за около 15 минути.
Включва се фурната да загрява на 160 градуса.
Квадратна форма 24х24 см / с откопчаващо се дъно/ се застила с хартия за печене и се намаслява /с масло или олио/.
Ореховите ядки се смилат с мелничка на фино, смесват се със солта, брашното и кафето.
Яйцата се разбиват с миксер на висока степен /около 3 минути/. Към сместа се добавя пудрата захар и се разбива още 2 минути.
Добавя се охладеният шоколад на тънка струйка и внимателно се разбърква с шпатула или лъжица, в една посока.
На 2 пъти се добавя ядковата смес, разбърква се внимателно в една посока, като се загребва от дъното смес и се обръща отгоре, за да се смесят хубаво съставките.
/сместа е течна, това да не ви притеснява/
Изсипва се сместа в тавичката, изравнява се и тавичката се слага в загрятата фурна на средна скара.
Пече се без вентилатор за 15 минути. Блатът трябва да е малко недопечен, но не да излиза чак мокра клечка.
Изважда се, оставя се в тавичката за 5-10 минути, след което се откопчава дъното и върху сервизна чиния или дъска се обръща внимателно блата с хартията. /Аз слагам дъската върху блата и заедно с дъното на тавичката го обръщам върху дъската, за да не се счупи. След това внимателно отлепвам хартията/
Оставя се напълно да се охлади.
През това време се приготвят малините като се смесват в малка тенджерка заедно със захарта и се загрява сместа на ниска температура, докато се стопи захарта.
Оставя се да охлади и се сиропира блатът.
За заливката се загрява сметаната в съд на котлона да кипне. Шоколадът се начупва в купа, залива се със загрятата сметана, разбърква се до хомогенна смес и се оставя на стайна температура да се охлади.
Намазва се върху блата, подреждат се малините и сладкишът се охлажда 3-4 часа в хладилник.
След като се охлади се разрязва на квадрати и по желание се сервира с разбита сметана или сладолед.
Звучи лесно и интригуващо, а шокохолика вкъщи не признава други десерти, освен шоколадови. Малините също са изобилни в градината, така че ще го пробвам това тези дни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Васи :)
ОтговорИзтриванеДа ви е вкусно! А щом сте шокохолици, много ще ви хареса :)
Изкушение!
ОтговорИзтриване